Salta al contingut

Premsa

L’Ajuntament d’Oliva, a través del Consell Local Agrari, destinarà a millores en el camp oliver l’increment en l’IBI de 2016 de les parcel·les agrícoles

La totalitat dels 95.000 € que es recaptaran de més en 2016 de les parcel·les agrícoles es destinaran a millores d’infraestructures, major seguretat i altres necessitats del món agrari. Serà el Consell Local Agrari de la ciutat, en sintonia amb el regidor d’Agricultura, Gabriel Oltra, l’òrgan que decidirà quines seran les prioritats a les quals es destinaran els diners.

Dijous, 12 de novembre, el Ple va aprovar inicialment els tipus impositius per a l’any 2016, que quedarà en el 0,085, tant per a l’IBI urbana, com per a l’IBI rústica.

En 2014, amb l’entrada en vigor de la nova ponència de valors cadastrals, el valor (= base liquidable) dels immobles de naturalesa rústica es va triplicar, com a conseqüència de canvis legislatius que incorporaven en el padró de rústica a tots els disseminats (=edificis fora d’ordenació) que abans tributaven com a urbana.

El valor de la rústica va passar de 31.666.000 euros a 90.172.000 euros. Dels quals 59.000.000 no eren realment de camps agrícoles, sinó de vivendes construïdes fora d’ordenació (els denominats disseminats).

quadre 1

Amb la paradoxa que de cada tres euros que es tributen en rústica, dos euros corresponien a cases fora d’ordenació que tributaven com a urbana en 2013. I que només un de cada tres euros que es tributen en rústica corresponia realment a sòl rústic. Per això, el 2014 va haver una pujada del 67% en els rebuts d’IBI de rústica.

Així i tot, continuava existint un greuge comparatiu entre les vivendes construïdes legalment en sòl urbanitzat i les construïdes fora d’ordenació, a favor d’aquestes últimes. Un greuge comparatiu que augmentarà de magnitud en 2016, quan, en aplicació de la Llei 13/2015, passen a tributar com a rústica els sols urbanitzables que no compten amb determinacions d’ordenació detallada, que en el cas del terme d’Oliva són prou.

Per tal d’evitar eixe greuge comparatiu, en 2016 s’igualaran els tipus impositius de rústica i d’urbana al 0,85%. I el govern d’Oliva, per compensar als agricultors per esta pujada que els afecta com a conseqüència dels canvis legislatius de 2014 i 2015, destinarà íntegrament la pujada a les necessitats del camp oliver que el Consell Local Agrari considere prioritàries.

D’aquesta forma, l’ajuntament destinarà els 95.000 € que es recaptaran de més en 2016 de les parcel·les agrícoles a mesures directament relacionades amb el camp. Mesures que es decidiran en coordinació amb el Consell Local Agrari des de la delegació d’Agricultura.

quadre 2