Salta al contingut

Premsa

Oliva recupera el Concurs de Teatre en valencià ‘Salvador Soler i Soler’, en la seua XVII edició

Des del dissabte, 22 d’octubre, i fins al 4 de novembre, el Teatre Olímpia s’omplirà de cultura feta per falleres i fallers; mentre que el divendres, dia 11 de novembre, les actrius Lola Moltó i Victòria Salvador posaran el colofó al concurs amb la representació de l’espectacle “Si jo fóra rica”

Aquest dimecres, 19 d’octubre, s’ha presentat el XVII Concurs de Teatre en valencià ‘Salvador Soler i Soler’, que organitza la Junta Local Fallera d’Oliva en estreta col·laboració amb els Serveis Culturals de l’ajuntament. La presentació oficial ha anat a càrrec del regidor de Cultura, Enric Escrivà; el president de la Junta Local Fallera, Vicent Pérez; i la responsable de la delegació de Teatre de l’entitat, Noelia Inisterra.

El regidor ha destacat que “després d’un parèntesi de quatre anys, reprenem un certamen que va ser dels concursos de teatre amateur més importants de la Safor i que resultava imprescindible per a entendre la cultura a Oliva. Malgrat això, en els seus darrers anys va estar víctima de tota una série de perjudicis que el van debilitar fins a fer inviable la seua continuïtat. Una situació que hem decidit revertir amb la intenció d’impulsar la creació d’espectacles teatrals en l’àmbit faller i fer compatible la seua programació al costat d’altres propostes escèniques d’èxit contrastat.”

Escrivà ha afirmat que la convocatòria de la XVII edició del ‘Salvador Soler’ ha sigut possible gràcies a l’organització de la Junta Local Fallera. “El teatre faller és un dels pilars fonamentals de la cultura del poble. Per això, des dels Serveis Culturals vam considerar adient establir sinèrgies de treball amb la Junta Local per a recuperar i mantenir el concurs, en el marc d’una programació cultural estable i diversa, i dintre de la nostra aposta pel teatre valencià i en valencià.”

El cartell anunciador, obra de la dissenyadora Helena Mañó, ret homenatge a Salvador Soler a partir de la signatura abreviada que feia servir l’autor en els seus textos: ‘3S’. En aquest sentit, “s’ha potenciat la promoció del concurs amb una imatge atractiva, actualitzada, i que suscite l’interés de tots els públics.”

Quatre setmanes trepidants plenes de teatre

El resultat d’aquesta cooperació ha estat la programació de tres espectacles amateurs, i un de professional, que tancarà el certamen.

L’Associació Cultural Falla barri sant Francesc inaugura la XVII edició la vesprada del dia 22 amb l’obra “Són els nervis”. El següent dissabte, 29 d’octubre, l’Associació Cultural Falla Casa d’Alonso posarà en escena “L’últim viatge”. El divendres, 4 de novembre, serà el torn del grup Ramón Sanz, de la Falla Institut, amb “Pels pèls”. Finalment, el divendres, dia 11, les actrius Lola Moltó i Victòria Salvador posaran el colofó al concurs amb la representació de l’espectacle “Si jo fóra rica”.

L’acte de lliurament de premis donarà a conéixer els vencedors del ‘Salvador Soler’, en les diferents categories que avaluarà el jurat qualificador: millors intèrprets, principals i de repartiment, millor direcció, i primer, segon i tercer premi a l’obra teatral. Com a principal novetat, la comissió guanyadora accedirà automàticament al cartell de companyies participants en el IV Certamen de Teatre ‘Vila d’Oliva’, a celebrar en maig del 2017.

Guardó ‘Pepe Colom’ a la millor direcció

El regidor de Cultura ha anunciat que el trofeu destinat a premiar la millor tasca de direcció s’atorgarà amb la denominació Guardó ‘Pepe Colom’ a la millor direcció. Pepe Colom va esdevindre una figura clau en la continuïtat del teatre aficionat a Oliva al llarg del segle XX. Històric component de l’Agrupación Artístico Olivense, va col·laborar amb diferents institucions oliveres i va formar part dels seus quadres escènics. Amb posterioritat, va jugar un paper essencial en la consolidació del Concurs de Teatre en valencià ‘Salvador Soler i Soler’, principalment, arran de la seua tasca com a director del grup de teatre de la Falla Barri Sant Francesc, que va dirigir entre el 1983 i el 2001. La Junta Local Fallera i l’ajuntament “hem estimat oportú reconéixer l’encomiable dedicació de Colom a mantenir l’afició per fer teatre a Oliva, quasi equiparable a la del mateix Salvador Soler”.

Finalment, Escrivà ha elogiat la implicació de les comissions falleres participants, Sant Francesc, Casa d’Alonso i Institut, a les quals ha encoratjat a continuar demostrant el seu talent i creativitat.

Els punts de venda anticipada són: M’encanta, Bar El Leñador, Espai Gràfik, G&S, Vicente Parra Home i Pollastres Salomé. El donatiu per accedir a la funció serà de 3 euros; però l’espectacle de clausura serà d’entrada gratuïta, fins a completar l’aforament.