Salta al contingut

Premsa

Arriba a Oliva la segona edició de la Nit dels Museus

La nit del divendres 19 de maig els museus d’Oliva cobren vida i s’omplin amb exposicions, microteatre i la I Mostra de Curtmetratges ‘Vicente Parra’. Un esdeveniment que pretén repetir l’èxit de la primera convocatòria, amb 800 assistents

El regidor de Cultura, Enric Escrivà, ha presentat les activitats programades des de la Delegació de Museus i Patrimoni Artístic amb motiu del Dia Internacional dels Museus, que se celebra cada 18 de maig. El divendres dia 19, els museus Arqueològic, Etnològic, Casa de Maians, i de l’Actor Vicente Parra obriran les seues portes, per segon any, de nit, per celebrar la Nit dels Museus. Des de les 20 i fins a les 24 h, el públic podrà visitar totes les col·leccions i les exposicions en cartell, a més de gaudir d’un seguit d’activitats per a tota la família.

“Després de l’èxit del 2016, amb 800 visitants, tornem a apostar per la celebració d’una cita cultural referent en més de quatre mil museus de tot Europa. Un dia de l’any on la cultura museística pren el protagonisme per apropar el veïnat cap a la riquesa i diversitat dels nostres museus.”

Enguany, la programació de la Nit dels Museus està basada principalment en les arts escèniques i plàstiques, així com en la creació audiovisual. Els museus Arqueològic, Etnològic i Casa de Maians seran escenari de fins a sis espectacles microteatrals presentats per l’Escola Municipal de Teatre. Amb la direcció de Cèsar Monsonís, els alumnes estrenaran l’obra d’Empar Vayà, Despropòsit, fins en tres sessions simultànies: 20.15, 21 i 21.45 h. Pel que fa a les exposicions temporals, els assistents tindran l’oportunitat de descobrir l’exposició “Estètica Republicana a València. Innovacions i pervivències (1931-1939)”, versió itinerant de la ‘Modernitat Republicana’ del MuVIM inaugurada el passat dia 5 en el Museu Etnològic, on s’exhibirà fins al pròxim 31 de maig. D’altra banda, a la Sala d’Exposicions del Museu Casa de Maians, l’Associació de Pintors Aficionats d’Oliva convida a conéixer el conjunt de la seua obra pictòrica del 2017: quadres acrílics i olis amb diversitat d’estils i temàtiques.

Per arrodonir la nit, a partir de les 22.30, el Teatre Olímpia acollirà la I Mostra de Curtmetratges ‘Vicente Parra’, que posarà la guinda a una vetllada d’experiències i emocions. L’esdeveniment, organitzat per la productora Aires de Cinema amb la col·laboració dels Serveis Culturals de l’Ajuntament d’Oliva i del Campus de Gandia de la UPV, «pretén posar en valor la creació audiovisual del nostre territori i oferir als nous i joves creadors la possibilitat d’exhibir les seues produccions a l’abric d’una nit tan singular com la dels museus», ha assenyalat Escrivà. Aquesta 1a Mostra, que tindrà continuïtat en 2018, servirà al mateix temps com a ferramenta de promoció del curtmetratge Inanimado de la guionista i directora Aina Gallardo i l’artista plàstic Manolo Gallardo, il·lustrador del projecte.

En el mateix marc, el Servei de Biblioteques ha organitzat per al dissabte dia 20, a les 11 h a la Biblioteca Tamarit, l’estrena del curtmetratge El sabater i les ànimes. La pel·lícula, basada en el relat homònim recollit per Doménec Morell dins de la col·lecció «Dotzena i mitja de llegendes del Pinet», ha estat filmada per Ana Canet i Vicent Llodrà amb la participació d’un grup de xiquets d’Oliva com a actors. La projecció servirà per commemorar els deu anys de l’obertura de la Biblioteca Tamarit i el Museu Etnològic, inaugurats el maig del 2007.

Prèviament, entre els dies 15 i 18, hi ha prevista una ruta interactiva adreçada als alumnes de 5é de Primària de tots els vuit col·legis d’Oliva: la Gimcana GPS organitzada en col·laboració amb eXtrem Tracks. Amb la presència de les noves tecnologies d’orientació, els xiquets tindran l’oportunitat d’aproximar-se, de manera lúdica i participativa, a la història del nostre poble, i visitar alguns dels indrets i edificis més emblemàtics del centre històric.

Finalment, el regidor ha convidat residents i turistes a sumar-se a la nova edició de la Nit dels Museus, i confia repetir «l’èxit de la primera convocatòria, confirmant així l’evolució tan positiva que ha experimentat la Xarxa de Museus en els darrers anys. El 2011 visitaren tots els espais 4.032 persones i el 2016 n’han sigut 10.638 els visitants, 2.533 més respecte a 2015, que se’n registraren 8.105 entrades. Recordem que a Oliva l’entrada a tots els museus és gratuïta des de fa dos anys, i això també ens ha permés atraure més gent.»