Salta al contingut

Premsa

El Pativel prohibeix la pràctica esportiva a les platges naturals d’Oliva

A Oliva aquests tipus de platges són vora el 80% del seu litoral

La regidora de Turisme i Platges, Mireia Morera, ha mostrat el seu malestar davant la impossibilitat de dur a terme al 80% de les platges d’Oliva qualsevol prova esportiva o la pràctica d’un esport nàutic federat com a conseqüència de l’aprovació del denominat Pativel.

Una de les instal·lacions afectades per aquest Pativel ha estat el canal de Kite Surf que s’engloba dintre del Pla de Temporada de 2018. Aquest canal autoritzat a aquest Ajuntament per la Demarcació de Costes de València amb els informes favorables de Conselleria de Medi Ambient, estava previst traure’l a licitació per a què es pogués oferir el servei durant aquesta temporada estival. De fet es trobava en ple procés administratiu, en concret en exposició pública dels plecs quan ha entrat en vigor el citat Pla d’Acció Territorial d’Infraestructura Verda del Litoral i ha impedit que aquesta adjudicació es puga dur a terme. Cal recordar que aquest canal anava ubicat a la platja d’Aigua Blanca (catalogada com N1 dins del Pativel) entre el carrer Sàsser i el Riuet dels Gorgs.

Des del departament de Turisme s’han mantes diverses reunions amb les conselleries implicades per tal d’intentar reconduir la situació donat que, en el mateix moment de publicació de la licitació del canal, va entrar en vigor dit Pativel. “Amb això, des del departament de contractació municipal es va realitzar un informe en què es recomanava no continuar amb el procés de licitació i aconsellava la seua anul·lació” assenyalava la regidora de Turisme i Platges, Mireia Morera.

Per a la regidora, l’aprovació del Pativel “ens deixa sense cobertura legal per a realitzar qualsevol acte administratiu posterior a la seua entrada en vigor, ja que dins de les zones catalogades com a platges naturals no es pot realitzar cap activitat d’aquest tipus”.Des del departament de Turisme i Platges s’han estudiat possibles alternatives, «en cas de seguir endavant en la proposta d’aquest canal caldria modificar el lloc d’ubicació a una zona de platja urbana, el que no resultaria viable en aquests moments, ja que iniciar de nou el procediment de licitació del canal de kite ens portaria a ben entrat el mes d’agost i en eixes dates cap empresa tindria un interés a invertir en una instal·lació d’aquestes característiques per a tan sols uns dies d’explotació. Per tant l’única cosa que aconseguiríem seria crear un conflicte entre veïns, usuaris de la platja i esportistes que no ens duria a cap solució sinó més bé a tot el contrari. Els causants del problema hauran de resoldre’l com més aviat millor. Ha de quedar clar que el Pativel i el catàleg de platges de la Conselleria d’Habitatge de la mà del Govern del Botànic ens ha dut a aquesta greu situació. Volem solucions, volem que rectifiquen aquesta injustícia i anem a lluitar amb totes les nostres forces per tal d’aconseguir-ho”.

El Pativel té a més altres conseqüències dolentes per a les platges d’Oliva catalogades com a N1(a Oliva el 80% del litoral). Cal destacar entre elles que pel que respecta a la neteja mecanitzada, aquesta no es podrà iniciar fins a l’1 de juliol. Afecta també negativament en la temporalitat dels xiringuitos i quioscs que no podran iniciar muntatge fins a aquesta mateixa data de l’1 de juliol, afectant greument a la desestacionalització de la nostra platja i la impossibilitat de practicar qualsevol esport nàutic federat, i inclús, la celebració de qualsevol prova esportiva o activitat.

Per a tots aquells interessats en la pràctica del kitesurf a Oliva, recordar-los que, malgrat que no ha estat possible traure endavant aquesta instal·lació, en Oliva existeix un canal de gestió privada autoritzat per a aquesta pràctica esportiva, que es troba en funcionament i al qual es poden dirigir per a navegar amb totes les garanties legals i de seguretat. Aquest canal es troba ubicat en la platja d’Aigua Morta, accés per l’Avinguda Dalí (Oliva Surf). Per tant és l’únic canal autoritzat i habilitat per a tal ús.