Salta al contingut

Premsa

La música i les tradicions centren la programació del 9 d’Octubre a Oliva

Del 5 al 9 d’octubre tindran lloc una desena d’activitats culturals en un ampli programa per a tots els públics, en què s’intenta donar veu a les iniciatives locals

La XV Nit de la Dansà d’Oliva, el concert commemoratiu dels 25 anys de la Colla Sarabanda, la VI Festa Estellés i el sorteig d’ACCO per Sant Dionís integren un programa que acabarà amb el ‘Mercat del 9’ i l’acte cívic d’homenatge a Jaume I

Del 5 al 9 d’octubre, Oliva eixirà al carrer a celebrar el Dia de la Comunitat Valenciana amb una programació centrada en la música i les tradicions, que ofereix la possibilitat d’escoltar i ballar diferents tipus de músiques, recitar poemes i comprar productes de la terra en un ambient familiar i festiu.

2018 és un any especial. A la programació oficial se sumen dos actes importants per a la localitat. La XV Nit de la Dansà d’Oliva, que com cada any organitza el Grup de Danses Raval i Vila al carrer del Niño, serà divendres a les 9 de la nit. L’endemà dissabte, tindrà lloc el concert commemoratiu dels 25 anys de la creació de la Colla de Dolçainers i Tabaleters Sarabanda, a les 20.00 h al Teatre Olímpia. Un moment únic per a retre homenatge a una agrupació amb una gran trajectòria.

Per Sant Dionís, la mocadorà amb ACCO

El 9 d’Octubre, els valencians i valencianes celebrem també Sant Dionís, Dia dels enamorats valencians i patró del Gremi dels Mestres Confiters. L’Associació de Comerciants d’Oliva ha organitzat el sorteig de 25 mocadoraes commemoratives, en col·laboració amb les regidories de Cultura i de Comerç. El sorteig es realitzarà entre tots aquells que realitzen compres en els comerços associats, del 2 al 6 d’octubre.

Els versos d’Estellés, al carrer de Sant Vicent i a la Casa de la Cultura

El carrer de Sant Vicent s’estrena el dilluns dia 8 com a escenari de la VI Festa Estellés, que organitza l’Agència AVIVA d’Oliva amb el suport de Saforíssims Societat Literària. Des de les 21.00 h, tothom qui vulga podrà recordar el poeta del poble recitant els seus versos. Per participar, cal seleccionar un parell de poemes d’Estellés i enviar-los per correu electrònic a saforissims@saforissims.org.

Aquesta sisena edició comptarà amb l’actuació de Rascanya, grup valencià de música i ball folk que posarà punt final a la vetllada. Abans, hi haurà sopar amb aperitius i beguda, on els assistents només hauran de portar el seu entrepà.

A més a més, la Sala d’exposicions de la Casa de la Cultura acull del 2 a l’11 d’octubre, de 9.00 a 14.00 h, l’exposició “Vicent Andrés Estellés, cronista de records i d’esperances”, elaborada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

‘Mercat del 9’ i lectura compartida de la Crònica

El 9 d’Octubre començarà a les 10 del matí amb l’obertura del ‘Mercat del 9’, situat al passeig de Gregori Maians, enfront de la Biblioteca de l’Envic. Concebut com una mostra popular d’alimentació i artesania on es reuniran productors locals i comarcals, el públic podrà trobar productes naturals, artesans i ecològics, però també artesania ceràmica i tèxtil, o productes gurmet i d’herboristeria.

A partir de les 11.00 h, el Grup de Danses Raval i Vila i la Colla Sarabanda amenitzaran la concentració prèvia a la Processó cívica, que arrancarà a les 11.30 h fins a la plaça de Jaume I. Allà hi haurà la lectura compartida de la Crònica, a càrrec d’alumnes de Secundària, i una ofrena floral. La principal novetat d’enguany és la participació de l’Associació Artístico-Musical d’Oliva, que acompanyarà l’itinerari des del passeig de Gregori Maians.

De tornada al mercat, a les 13.00 h, tindrà lloc l’actuació de La Trocamba Matanusca, formació que combina la tradició de les bandes de música popular valencianes amb el swing i els sons de l’Europa de l’Est. Seguint l’èxit de la primera edició, el ‘Mercat del 9’ allargarà l’horari fins a les 7 de la vesprada. Una ludoteca de jocs de fusta i la cercavila dels Espantacriatures valencians, divertiran a menuts i grans des de les 17.00 h.

El regidor de Cultura, Enric Escrivà, ha explicat que “tornem a apostar per un programa artístic i festiu que aprope a tots els barris la nostra cultura popular, i que servisca per a reconéixer la tasca de tota la gent del poble que la impulsa”. Escrivà ha fet una crida a la participació col·lectiva “perquè aquest 9 d’Octubre siga el nexe d’unió de totes les valencianes i els valencians.”