Salta al contingut

Premsa

Oliva celebra el dissabte 9 de febrer els Putxeros del Mig Any de les Festes dels Moros i Cristians d’Oliva

Com a novetat d’enguany, la celebració s’ha traslladat al dissabte, segons van aprovar en assemblea els compromissaris de les Filades d’Oliva

La Federació de Moros i Cristians d’Oliva, amb la col·laboració de la Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Oliva, que dirigeix Pepe Salazar, ha organitzat per al pròxim dissabte 9 de febrer a la plaça de Joan B. Escrivà, la celebració dels Putxeros del Mig Any de les Festes de Moros i Cristians d’Oliva.

La celebració tindrà lloc, per primera vegada, dissabte, segons van aprovar per majoria en assemblea els compromissaris de les Filades d’Oliva.
La jornada començarà a les 8.00 h amb el tradicional foc d’arcabusseria i la cercavila pels carrers del Raval de la ciutat, amenitzada per la música de l’Associació Artístico Musical d’Oliva, i després continuarà durant tota la jornada a la plaça de Joan Baptista Escrivà.

A les 8.00 h es concentraran els festers que participaran de la Diana d’arcabusseria, la «despertà». La colla de trabuquers composta per membres de totes les filades dispararan els seus trabucs per tot el Raval i Vila de la ciutat d’Oliva, acompanyats per l’AAMO d’Oliva (Associació Artístico Musical d’Oliva) que interpretarà pasdobles dianers, per convocar a participar a tots els veïns de la ciutat.

Està prevista l’arribada a les 10.00 h a la plaça de Joan Baptista Escrivà, de nou, on cada filada prepararà el seu putxero que degustaran veïns i festers que tinguen el gust d’acostar-se a la plaça.

Al llarg del matí, mentre es cuinen els Putxeros, l’AMMO interpretarà música de xaranga, marxes mores i cristianes on els festers i veïns formaran les primeres esquadres de l’any.

A les 12.30 h començarà el lliurament de premis del concurs escolar de dibuixos de Moros i Cristians d’Oliva per aquest ordre:

1. Categoria A (3r i 4t de primària)
§ 1r Marta Pérez Canet (Col·legi La Carrasca)
§ 2n Virginia Fernández-Avilés Herraiz (Col·legi El Rebollet)
§ 3r Pau Morató Pastor (Col·legi Lluís Vives Oliva)

2. Categoria B (5é i 6é de primària)
§ 1r Aina Calafat Sanchis (Col·legi Sant Josep de la Muntanya)
§ 2n Joaquin Peiró Peiró (Col·legi Sant Josep de la Muntanya)
§ 3r Clara Miñana Castillo (Col·legi El Rebollet)

A les 13.00 h les filades faran lliurament dels putxeros al jurat avaluador, que enguany el conformaran cuiners i professionals de l’hostaleria, així com crítics gastronòmics: Paco Alonso, periodista gastronòmic en TVE i La Vanguardia; Juan Carlos Galbis, cuiner i professor de la Xarxa de Centres de Turisme de la GVA, especialista en arrossos; Cova Morales, especialista en comunicació gastronòmica; Paco Oltra «Soqueta», president de Gastroliva; Pepe Cotaina, President de l’Associació de Coques d’Oliva.

Respecte al concurs de cartells de Moros i Cristians informar que, per decisió de jurat qualificador, conformat per experts en disseny i fotografia, es va decidir deixar desert el concurs. Així les coses, la Federació de Moros i Cristians ha decidit encomanar el cartell a un artista local perquè elabore el que serà la imatge anunciadora de les Festes de Moros i Cristians d’Oliva 2019. La Junta de Govern treballa en la selecció d’un artista local representatiu que sàpiga captar l’essència de la Festa olivera.

Els Putxeros i el lliurament de premis del Concurs de Dibuix posaran el punt final a les celebracions del Mig Any Fester dels Moros i Cristians d’Oliva, que van començar dissabte passat, 2 de febrer, amb la Presentació dels càrrecs del 2019.

Recordem que els càrrecs festers del 2019 són:
• Bàndol Cristià, Filada Mosqueters
o Capità: Jaime García Lorente (El Petiu)
o Ambaixador: Iván Chamorro López
• Bàndol Moro, Filada Almoràvit
o Capità: Miquel Lleches Colomar
o Ambaixador: Fco. José Cardona Germán (Paco el Manyano)