Salta al contingut

Premsa

Oliva passa a ser municipi en risc d’afectació per la plaga de la Xylella fastidiosa

La Generalitat Valenciana ha confirmat que, després de la 10a actualització (26/03/2019) de les prospeccions realitzades a conseqüència de la plaga coneguda com a Xylella fastidiosa, la zona en risc d’afectació s’ha ampliat, passant dels 101.003 ha a 134.581 ha. Amb aquesta nova delimitació, els municipis en risc d’afectació per la transmissió d’aquest plaga inclou 13 nous municipis entre els quals es troba Oliva i Vilallonga, a la comarca de la Safor.

A Oliva no s’ha detectat cap cas de Xylella. Ara bé, com els últims controls hi han detectat casos a menys de 5 km del nostre terme municipal, una part del sud del nostre terme municipal ha entrat a formar part del perímetre de seguretat dels 5 km.

La plaga de la Xylella fastidiosa avança cap a Oliva per dos fronts, per la costa pel municipi dels Poblets (municipi on ja s’ha detectat) i per l’interior per la zona de la Vall de Gallinera.

Les mostres de la conselleria indiquen que el 90% dels arbres afectats són ametllers i en menor mesura oliveres, cultius poc o gens predominants al terme municipal d’Oliva. No obstant això, com existeix la possibilitat que la transmissió de la Xylella també es done a través de plantes ornamentals, els tècnics de la conselleria incrementaran la vigilància i el control.

Els resultats de les noves prospeccions realitzades des de la darrera actualització confirmen 926 nous casos positius en Xylella fastidiosa. Els nous municipis infectats per aquesta plaga són:

➢ Marina Alta (Beniarbeig, Benidoleig, El Verger, La Vall de Laguar, Ondara, Orba, Pedreguer, Sagra, Tormos, Vall d’Ebo i Vall de Gallinera)

➢ Marina Baixa (La Nucia i L’Alfàs del Pi)

➢ El Comtat (Benasau, Benillup, Gorga, Millena, Planes i Tollos)