Salta al contingut

Premsa

L’Ajuntament d’Oliva treballa en la reintroducció de l’àguila pescadora

Oliva va rebre ahir a totes les forces de seguretat amb competències mediambientals de la província d’Alacant i València, per explicar l’evolució del programa de reintroducció de l’àguila pescadora, amb la finalitat d’assegurar l’èxit del projecte.

Ahir l’Ajuntament d’Oliva va acollir una reunió de totes les forces de seguretat implicades en la vigilància i seguretat mediambiental. Agents mediambientals, Policia Autonòmica, Guàrdia Civil de les províncies de València i Alacant i també la Policia Local dels ajuntaments de Pego i d’Oliva, per explicar els avanços del projecte de reintroducció de l’àguila pescadora i la importància de vigilància de totes les forces per assegurar l’èxit del projecte.

El dia 15 de gener del 2018 es va presentar a Dénia un Estudi de Viabilitat per a la reintroducció de l’àguila pescadora al Montgó i la Marjal de Pego-Oliva. L’Estudi el van finançar entre els quatre municipis afectats, és a dir, Dénia, Xàbia, Pego i Oliva. Això va motivar que la Direcció General del Medi Natural encomanara la redacció d’un Pla de Reintroducció de l’espècie. Per altra banda, el 23 de maig, es va celebrar a Dénia una reunió tècnica amb experts en gestió de l’àguila pescadora, universitats i grups no governamentals, en la qual es va donar suport al projecte.

La proposta inicial era introduir simultàniament els polls a la Marjal i el Montgó, tanmateix, es va considerar que per al primer any era més convenient centrar els esforços en un únic lloc, ja que cal posar a punt el sistema de hacking (gàbies on allotjar i criar els polls) i traure el mestratge necessari per als anys següents. Després de visitar diversos indrets els tècnics han decidit que la Muntanyeta Verda és el lloc més adient.

En aquests moments tenim el compromís dels governs de Balears i Andalusia per a cedir-nos dos polls cada comunitat, mentrestant l’Ajuntament de Pego i els tècnics de conselleria estan preparant l’espai on acollir-los. L’arribada està prevista per als últims dies de maig o primers de juny.

Imma Ibiza destaca la importància d’este projecte, un projecte que ha tingut èxit en altres comunitats i que espera que també el tinga al País Valencià.

Tenim un ecosistema adequat per a assegurar l’hàbitat de l’espècie que és la Marjal de Pego-Oliva, però també tenim un punt negre que amenaça la viabilitat del mateix projecte i és la trampa que suposa el cablejat de les torres elèctriques, principal motiu de mortalitat de qualsevol espècie.

En este sentit, Ibiza assenyala que la Conselleria de Medi Ambient amb un conveni amb la companyia elèctrica està adequant i reparant totes les torres de dins de la marjal, zona catalogada ZEPA, però també recorda que en queden moltes per reparar.

Oliva ja va iniciar un projecte de reparació de línies altament perilloses i considera que cal continuar amb esta pràctica per tal d’assegurar l’èxit del projecte de reintroducció de l’àguila pescadora i reduir la sinistralitat de qualsevol altra espècie per col·lisió amb les torres elèctriques, que hauria de ser una prioritat per als ajuntaments.