Salta al contingut

Premsa

Comencen els treballs d’exhumació de la Fossa 100 de Paterna on jauen cinc persones naturals d’Oliva

David González, alcalde d’Oliva i Josep Escrivà, regidor de Memòria Democràtica, estigueren a Paterna acompanyant als veïns d’Oliva en l’acte commemoratiu dels 80 anys dels afusellaments

 

David González, alcalde d’Oliva i Josep Escrivà, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Oliva, han assistit, des de l’inici de les tramitacions, a l’Associació Memorialista dels Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa Comuna 100 de Paterna, perquè els treballs d’exhumació es feren realitat.

Tot i que en un principi els tràmits s’havien de fer des de l’Ajuntament d’Oliva, però s’optà perquè les subvencions es gestionaren directament a través de l’associació. “Des del primer moment hem estat en contacte amb la diputació per buscar la fórmula més beneficiosa i segura per a les famílies afectades. Així, finalment vam posar en contacte directe a l’associació amb la Diputació” comenta Josep Escrivà.

Josep Escrivà té programat tornar al cementeri de Paterna per fer seguiment de les tasques d’exhumació que està duent a terme l’equip d’ArqueoAntro. Els arqueòlegs consideren que a finals de setmana poden començar a aparéixer els primers vestigis de la saca, quan els treballs d’excavació estiguen més avançats.

Està previst que els treballs arqueològics acaben a meitats de desembre i la següent fase consistirà en la identificació forense, amb proves d’ADN. Una vegada acabats els processos d’identificació, l’última fase consisteix en la inhumació dels cossos.

Per altra banda, David González i Josep Escrivà acompanyaren als familiars d’Oliva a l’acte commemoratiu pels 80 anys dels afusellaments de les 28 persones que assassinaren el 2 de novembre del 1939. En el dit acte es llegiren les cartes d’acomiadament dels condemnats, poemes que donaven veu a tots els qui estàvem allí presents, manifestos que al·legaven a la Veritat, Justícia, Reparació i Garanties de no repetició.

Les tasques estan emparades per la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana. I es fonamenten en els valors democràtics de concòrdia, convivència, pluralisme polític, defensa dels drets humans, cultura de pau i igualtat entre homes i dones. Establint mesures a favor de les persones que patiren persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura.

Al cementeri de Paterna hi ha 12 fosses més que alberguen cossos de persones naturals d’Oliva, d’entre les quals algunes ja estan a punt de concloure els treballs de laboratori i en breu estaran preparats per a la inhumació. També hi ha víctimes d’Oliva a la Fossa de Gandia i a la de Sueca.

 

Informació relacionada:

https://oliva.es/noticia/58497/sinicien-els-tramits-per-a-lobertura-duna-fossa-comuna-del-cementeri-de-paterna-on-hi-ha-enterrades-cinc-persones-doliva/

http://www.elscaminsdelamemoria.com

Fotos cedides per Jordi Estevan:

https://www.instagram.com/jordiestevangr/