Salta al contingut

Premsa

Oliva tramita la sol·licitud per a aconseguir la declaració de municipi turístic

És el primer municipi valencià que ha presentat tota la documentació per a poder aconseguir aquest reconeixement, segons la nova normativa autonòmica

Aquesta iniciativa permetrà tindre un dret d’atenció preferent en l’elaboració de plans turístics de la Generalitat, i un finançament específic per a compensar l’esforç financer, motivat per l’activitat turística

La finalitat essencial de l’Estatut del Municipi Turístic és promoure la qualitat en la prestació dels serveis municipals a la població turística, contribuint a un turisme sostenible i inclusiu, d’acord amb els compromisos que deriven del codi ètic del turisme valencià

L’Ajuntament d’Oliva ha iniciat el procediment per a aconseguir la declaració de municipi turístic segons estableix el nou decret, aprovat pel Consell el passat 10 de gener; una norma que promou la qualitat en la prestació dels serveis municipals a la població turística, així com el compromís amb la sostenibilitat turística, la intel·ligència en els sistemes de coneixement i gestió, l’hospitalitat, el codi ètic del turisme, la valorització del territori i del paisatge, la cultura, els senyals d’identitat i la tradició local.

D’entre els compromisos que ha de complir Oliva per a ser declarat municipi turístic destaca el respecte al medi ambient i els recursos naturals; la correcta distribució en el temps i en l’espai dels moviments turístics; l’harmonització del desenvolupament de les activitats turístiques amb la millora de la qualitat de vida de la població local i el respecte al seu dret de residència, tranquil·litat i descans.

Per contra, amb aquest reconeixement la ciutat obtindrà atenció preferent en l’elaboració dels plans i programes turístics de la Generalitat, en les seues activitats de promoció interior i exterior del turisme i en les polítiques d’implantació o millora d’infraestructures i serveis. I per un altre, el dret d’accés a vies de finançament específiques per a compensar l’esforç financer motivat per l’activitat turística.

Encara que la ciutat comtal ja comptava amb aquesta declaració conforme a la Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat, de Turisme de la Comunitat Valenciana, ha sigut necessari acreditar tots els criteris i el compliment de les obligacions que estableix la nova norma.

Per a això, el departament de Turisme de l’Ajuntament d’Oliva ha presentat a Turisme Comunitat Valenciana la documentació relativa als criteris de població turística d’Oliva, amb 12.491 places en allotjament reglat, i un grau mitjà d’ocupació durant el 2019 de més del 52%, l’oferta turística i les platges com a recurs turístic de primer ordre tal com s’estableix en la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat de la Comunitat. A més, s’han aportat altres requisits, com ara el pla turístic amb mesures de sostenibilitat, estratègies per a millorar la qualitat de la destinació, i les mesures que s’implantaran de cara a la innovació i digitalització de la informació turística.

Segons ha assenyalat Joaquín Calafat, regidor de Turisme i Platges, “volem posar en valor el turisme d’Oliva. Les nostres platges, patrimoni, cultura i gastronomia són fortaleses que hem de posicionar al llarg de tot l’any i aquest reconeixement ens ajudarà a aconseguir-ho”. Calafat també ha mostrat la seua satisfacció per la gran faena realitzada des de la Delegació de Turisme, un esforç que s’ha concretat a “ser el primer municipi valencià que presenta la documentació”.

Per a finalitzar, el delegat de Turisme ha reconegut la importància d’aconseguir aquest reconeixement, que es traduirà en més qualitat, millors serveis i un increment en els recursos que rep el consistori.

A partir d’ara s’obri un termini màxim de 6 mesos per a considerar la sol·licitud per part del Consell, una decisió que convertirà a Oliva en el primer Municipi Turístic de la Comunitat Valenciana segons els criteris del nou àmbit normatiu.