Salta al contingut

Premsa

Apareixen restes de la muralla de la Vila en les obres de restauració del Palau d’Oliva

Durant les obres de restauració de la denominada Torre de la Pólvora, del Palau Comtal d’Oliva, sufragades pel Programa Operatiu FEDER de la C. Valenciana 2014-2020 i l’Ajuntament d’Oliva, ha aparegut la base de la muralla que tancava la Vila amb el Raval, en el tram que anava des del Palau a la torrassa i portal del Pi, que se situa al carrer de l’Abadia i de sant Cristòfol.

Les restes aparegudes es troben a la casa del carrer de l’Aula núm. 23, on es podrà visitar la nova torre del palau que s’ha tret a la llum.

La muralla va ser construïda pel tercer Comte d’Oliva, Francesc Gilabert de Centelles, a mitjan Segle XVI, per a ampliar el recinte de la Vila que estava voltat per murs de l’època del primer Comte.

De la mateixa època serien l’ampliació del Palau, el Fortí de Santa Anna i l’Enginy del sucre, que es troba en una primera fase de restauració, amb la mateixa ajuda que aquesta intervenció.

Sobre la documentació que es té de la muralla, sembla ser que es va destruir com a càstig, a principis del S.XVIII, després de la victòria del bàndol borbònic en la guerra de successió, ja que Oliva i els seus senyors havien donat suport al bàndol austracista.

Encara que sembla ser que no es va destruir completament, ja que existeix algun tram amagat entre les cases del carrer de l’Abadia.

El descobriment constata les característiques que tindria la muralla i verifica la disposició i direcció que tenia, demostrant la informació que es tenia de documents i plànols anteriors.