La ciutat d’Oliva va rebre, recentment, la visita d’un equip tècnic del CEAPAT-IMSERSO, per tal de recolzar el nou projecte de l’ajuntament “Oliva, ciutat amiga de la gent gran”
El Ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat la proposta d’adhesió de la ciutat a la Xarxa Mundial de les ciutats amigues de la gent gran. La xarxa és un projecte impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), destinat a crear entorns i serveis que promouen i faciliten l’envelliment actiu i saludable.
Per tal motiu, la regidora Yolanda Pastor, responsable del projecte, va convocar una jornada adreçada al col·lectiu de gent gran, on va participar la regidora, l’alcalde de la ciutat i el grup de tècnics del CEAPAT (Centro de Referencia Estatal de Autonomia y Ayudas Técnicas). Es va comptar amb un nombrós grup de participants dels col·lectius de gent gran i d’associacions que ompliren el Centre Polivalent per escoltar els tècnics del CEAPAT-IMSERSO amb quatre xerrades destinades a informar i a fomentar la participació de la gent gran en el desenvolupament del projecte.
Durant la primera intervenció es va explicar el projecte, les àrees d’intervenció i el procés de desenvolupament, a càrrec de la cap d’àrea, Nieves Garcia. La segona intervenció, a càrrec de Lucia Pérez Castilla, psicòloga de l’àrea d’Informació i assessorament en tecnologies de suport i disseny, va explicar a la gent gran la importància de la seua participació en el projecte, així com del desenvolupament del procés participatiu.
La tercera intervenció va versar sobre accessibilitat a la llar, amb exemples pràctics i les possibilitats d’adaptar espais i instruments a les necessitats dels usuaris amb deficiències específiques, a càrrec de Rosa Regatos, de l’àrea d’arquitectura i accessibilitat. Per finalitzar, l’arquitecte del servei, Carlos Rodriguez, va realitzar una divertida presentació de fotografies de l’espai urbà de la ciutat d’Oliva, així com d’altres ciutats, on es mostraven espais urbans planificats per a una bona circulació de vehicles, provocant en la ciutadania present una conscienciació sobre la necessitat d’adaptar la ciutat al vianant, i crear una ciutat per a viure.
Aquesta iniciativa de ciutats amigues es fonamenta en dos pilars: la voluntat del govern de la ciutat per identificar i desplegar les millores en els diferents camps d’actuació municipal i la participació de la comunitat, principalment per les persones grans.