Des de la Regidoria de Platges, que dirigeix Mireia Morera, s’informa a la ciutadania al voltant del protocol d’actuació en cas de detecció d’algun exemplar de medusa «caravel·la portuguesa» a les platges de la ciutat.
Des que es va iniciar la prealerta a les platges del litoral valencià, i fins al dia de hui, s’ha observat la presència de dos únics exemplars morts a les platges d’Oliva. En els dos casos, el Servei de Salvament i Socorrisme va procedir a tancar al bany, de forma temporal, la franja de platja fins a comprovar que no existien més exemplars dins de l’aigua.
El protocol indica que en aquestos casos el Servei de Salvament i Socorrisme hissarà la bandera roja, acompanyada d’una bandera blanca amb els dibuix de meduses, que alerten de la seua presència, o acompanyada de la bandera groga que indica la possible presència d’aquestos exemplars, i es recomana extremar la precaució.
Com actuar davant la detecció de caravel·la portuguesa?
Si detectes algun exemplar de caravel·la portuguesa, i qualsevol exemplar sospitós o presumiblement perillós, cal alertar els socorristes del Servei de Vigilància i Socorrisme de les platges d’Oliva. Si ocorre fora de l’horari del servei, cal notificar-ho a la Policia Local d’Oliva o al 112.
Els equips municipals implicats en la seguretat mantenen una comunicació permanent per a gestionar les mesures de seguretat escaients. L’Ajuntament d’Oliva, i el Servei de Salvament i Socorrisme de les seues platges, així com la Policia Local de la ciutat, segueixen un protocol en cas d’albirament o detecció d’estos organismes i d’altres que poden suposar un risc als banyistes de les nostres platges. Com a suport per a un major control s’ha contactat també amb el servei de neteja de platges per tal que en les seues rutines diàries incrementen la seua vigilància per si detecten en l’aigua la presència d’algun exemplar de caravel·la.
Com actuar davant d’una picadura de caravel·la portuguesa?
La caravel·la portuguesa és un hidrozou, els tentacles del qual desprenen un verí per contacte que pot resultar molt dolorós i urticant. Cal evitar tocar la caravel·la, tant dins de l’aigua com fora. La capacitat urticant dels tentacles roman encara que l’hidrozou estiga mort i inert a l’arena.
En cas de picadura, s’ha d’acudir immediatament a la posta sanitària o al centre de salut més pròxim i intentar cercar i assenyalar la zona on ha quedat la caravel·la per tal que ningú puga ferir-se, tot alertant els socorristes o la Policia Local d’Oliva, segons l’hora i la facilitat de l’avís.
Segons s’indica des de l’Institut d’Ecologia Litoral, per reduir els símptomes cal retirar les restes de tentacles que puguen haver quedat en la pell. Esta operació no s’ha d’efectuar mai directament amb les mans. A continuació cal aplicar aigua salada sobre la superfície de la pell afectada. Cal evitar l’aigua dolça, ja que, segons afirmen els experts, açò pot provocar més dolor per la diferència de pressió. Per alleujar el dolor també es recomana submergir la zona afectada en aigua calenta.
Una vegada neta la zona és molt important evitar l’exposició directa a la llum del sol. De la mateixa manera, no és gens recomanable rascar-se. L’especialista del centre mèdic prescriurà el tractament més adequat.