La Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament d’Oliva commemora el pròxim 25 de novembre el Dia Internacional contra la violència de gènere. Les activitats han estat presentades aquest matí pel regidor de Benestar Social i Igualtat, Àlex Salort, per la cap de departament, Alicia Morant, i per la tècnica d’Igualtat, Carmen Girbés.
“Oliva s’adhereix a la crida de les Nacions Unides amb motiu del 25-N utilitzant la tipografia de la campanya Oliva orgullosa per tal de crear espais simbòlics lliures de masclismes. És el nostre deure, com a institució, educar per tal de transformar la societat cap a un model igualitari”, afirma el regidor de Benestar Social, Àlex Salort
Enguany l’esdeveniment compta amb una programació complexa i diversa centrada a ventilar els “draps bruts”, és a dir, situacions de violència de gènere que es donen dins de la llar. D’aquesta manera, la jornada es divideix en dos actes.
D’una banda, emissió de diferents curts en els quals es posen en pràctica exemples de violència de gènere: agressions entre parelles heterosexuals, violències en el món laboral, com la prostitució, i en la resta d’àmbits de la societat. A posteriori, es reflexionarà al voltant dels curtmetratges visionats.
D’altra banda, partint de la idea: allò personal és polític. Des del Departament d’Igualtat s’ha preparat un taller denominat “Els Draps Bruts”. En el taller es repartirà un dossier que es treballarà a l’institut amb les diferents violències de gènere que existeixen (classificades en 11 tipus).
Per tal de ventilar el nostres “draps bruts” com a societat, es presentaran a l’alumnat de 4t d’ESO i DP Bàsica el divendres al mercat (dia de major afluència), es tracta de “ventilar aquelles situacions que vivim de manera individual però que en realitat són col·lectives”, explica la tècnica d’Igualtat, Carmen Girbés. Els alumnes arribaran de forma escalonada entre les 10.15 h i les 11.30 h.
Com cada any, l’acte finalitzarà a la 13.15 h amb una concentració a la plaça de l’Ajuntament, on l’alcalde d’Oliva llegirà un manifest institucional contra la violència de gènere per commemorar aquesta jornada.
“S’espera no només la participació dels centres escolars, sinó de tota la ciutadania ja que a major participació també serà major el canvi de consciència en la nostra societat perquè el masclisme està present en tota la nostra estructura social”, assegura la cap de departament, Alicia Morant.
“El que pretenem amb aquesta jornada, per commemorar el Dia Internacional contra la violència de gènere, és bàsicament visualitzar els problemes que el mateix sistema de manera estructural imposa cap a les dones, i també arribar a conscienciar, formar i, sobretot, visualitzar”, resumeix el regidor de Benestar Social i Igualtat, Àlex Salort.
Des del departament també s’ha convidat a tots els centres escolars a la lectura d’un manifest per part dels seu alumnat. Volem proposar als centres que donen l’oportunitat a la gent que forma el seu alumnat a manifestar públicament la seua repulsa front a la violència de gènere. També es lliuraran durant els dies previs adhesius morats per a utilitzar en aquesta jornada.