Salta al contingut

Premsa

Oliva celebra el 20 Aniversari de la recuperació de les Calderes en el Porrat de Sant Antoni, de l’11 al 13 de gener

Per al dissabte 11 s’ha organitzat un concert de música tradicional valenciana a càrrec d’Urbàlia Rurana

 

Tot a punt a Oliva per a la celebració del Porrat de Sant Antoni, organitzat per la Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Oliva que dirigeix Pepe Salazar i el primer dels porrats tradicionals de la Ruta de la Mancomunitat de Municipis de la Safor. «Dels porrats de gener, Sant Antoni és el primer», diu el nostre refranyer popular, la qual cosa significa que la celebració de Sant Antoni Abat (17 de gener), inicia el calendari dels porrats valencians, que són diversos i se succeeixen al llarg de l’any.

El porrat de Sant Antoni tindrà lloc al barri del Raval-Gerreria, entre els carrers de Sant Vicent i la plaça de Ganguis, els dies 11,12 i 13 de gener. Novament inclourà un Mercat i Fira d’Artesania, amb més de 70 llocs de venda d’inspiració modernista, una Fira Gastronòmica, a càrrec de diverses associacions locals, atraccions infantils i diverses activitats culturals, com ara el concert del grup de música popular valenciana i mediterrània Urbàlia Rurana el dissabte 12 a les 20.30 h.

Però si podem destacar una activitat en el porrat de Sant Antoni d’Oliva és l’elaboració de les tradicionals calderes de Sant Antoni, amb la col·laboració dels Festers del Carrer Sant Vicent. En l’actualitat es preparen amb llenya al voltant de 30 calderes de ferro des de bon matí, el que suposa 4.000 racions d’arròs caldós amb fesols i nap, per a tots els veïns que hi vulguen participar, bé emportant-se’l a casa, o en el dinar popular que s’organitza al mateix carrer de Sant Vicent.

Les celebracions continuen diumenge següent, el dia 20, amb la tradicional benedicció d’animals de Sant Antoni i el repartiment del pa beneït, després de la missa a l’ermita dels sants. I també el mateix dia de Sant Antoni, el 17 de gener, i a la plaça de Sant Roc, amb un xicotet porrat tradicional, amb fruita seca i torrada i altres llepolies.

De fet al costat de l’església de Sant Roc es té constància de la celebració dels primers porrats de Sant Antoni d’Oliva al segle XVII. També a Sant Roc trobem l’origen de les calderes de Sant Antoni, gràcies al dinar popular que el seu capellà va instaurar davant la misèria de la postguerra, perquè els més pobres pogueren sobrepassar millor el fred de l’hivern. Un dinar popular que es va mantenir durant dues dècades i que el 1999 els Festers del carrer Sant Vicent i l’Ajuntament d’Oliva van recuperar. Per tant enguany els Festers de Sant Vicent tenen un doble motiu de celebració: per una banda, el 20 Aniversari de la recuperació de les Calderes (enguany tindrà lloc l’edició 21), i per l’altra, l’Any Vicentí, amb motiu del 600 Aniversari, en 2019, de la mort de Sant Vicent Ferrer.

El regidor de Festes, Pepe Salazar, ha volgut destacar que enguany “estem de celebració. Per això, un gran agraïment molt especial sobretot als Festers del carrer Sant Vicent pels 20 anys de la recuperació de les Calderes, i a tots els veïns d’Oliva i la Safor, convidar-los perquè vinguen a disfrutar del Porrat, les Calderes, i també del concert d’Urbàlia Rurana del dissabte de vesprada. A més del porrat tradicional del dia 17 i de la Benedicció del diumenge 20.”