Un grup d’uns 20 exemplars de tortuga europea (Emys orbicularis) han sigut hui posades en llibertat en la zona de la desembocadura de la Rambla de la Gallinera, a Oliva (València), en l’enclavament conegut com riuet dels Gorgs. Amb esta solta, organitzada per Acuamed amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, es reposa en el seu enclavament d’origen una subpoblació de tortugues que va ser retirada d’esta zona fa tres anys, per tal d’evitar possibles afeccions derivades de les obres de canalització i protecció contra inundacions que ha desenvolupat en este llit la Societat Estatal.
A l’acte de reintroducció dels exemplars, realitzat hui, han assistit, entre altres, la directora general de Medi Natural de la Generalitat Valenciana, Salomé Pradas, el regidor de Medi Ambient d’Oliva, Pepe Salazar, així com membres de la seua corporació, la gerent de Medi Ambient d’Acuamed, Encarnación González, amb tècnics del Servei de Vida Silvestre de la Generalitat i personal de la Gerència de Medi Ambient d’Acuamed.
El projecte “Laminació i Millora del Drenatge de la Conca de la Rambla de la Gallinera”, promogut per la Societat estatal Aguas de las Cuencas Mediterráneas, Acuamed, que depén del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, suposa una inversió global de 43 milions d’euros. Inclou un conjunt de mesures orientades a previndre els freqüents episodis d’inundacions que es produïxen en la localitat d’Oliva, solucionant els riscos derivats dels efectes de les avingudes a causa de les gotes fredes que es produïxen en la zona cada any, permetent desaiguar els excedents i garantint la seguretat de la població front a inundacions.
En la fase inicial d’execució d’estes obres, el Servei de Biodiversitat de la Generalitat Valenciana va comunicar la presència d’un hàbitat de Tortuga Europea (Emys orbicularis) en la canalització de la Rambla de la Gallinera, concretament en el riuet dels Gorgs. Confirmada la necessitat de protegir este hàbitat, es van valorar diferents alternatives, i finalment es va optar per la seua integració en la canalització, preservant i restaurant l’hàbitat i generant nous cossos d’aigua (canals i llacunes) interconnectades amb l’existent, tot això amb la finalitat de preservar i afavorir el desenvolupament d’esta espècie protegida.
Per a això, es va realitzar un rescat d’un total de 38 exemplars de tortugues, que van ser traslladats de forma temporal a les instal·lacions de la Generalitat Valenciana en la Piscifactoria del Palmar. Així mateix, es va tancar l’hàbitat, per a evitar el seu deteriorament i possibles danys als exemplars no rescatats.
Una vegada executades les obres, s’ha pogut procedir a la solta en el seu lloc d’origen d’un total de 20 exemplars de tortuga, i queda pendent la reintroducció del total rescatat una vegada es verifique la seua bona adaptació al medi.
Per al seguiment de la tortuga s’utilitzaran dos tècniques, una a través d’un radioseguiment intensiu d’un total de 6 exemplars (dos mascles, dos femelles i dos subadults) als quals se’ls ha proveït d’un emissor, i l’altra a través de l’elaboració de dos censos, mitjançant captura i recaptura en diferents moments de l’any, per a conéixer l’adaptació i distribució de l’espècie entre la zona preservada i l’hàbitat de nova generació executat.