Salta al contingut

Premsa

Oliva esclatarà en festa amb la celebració del 9 d’octubre

El passeig de Jaume I serà el centre neuràlgic d’un programa pensat per a fer participar a tota la família, en ambient artístic i festiu

Entre els dies 7 i 9 d’octubre, Oliva celebra el Dia dels Valencians amb una programació centrada en la cultura popular i tradicional: música, danses, cercaviles, concerts i fins a una desena de propostes organitzades tant pels Serveis Culturals i de Biblioteques com per diferents associacions locals. Una festa del poble i feta per al poble que, a més d’ocupar el passeig de Jaume I, s’estendrà a diferents espais de la ciutat que s’ompliran de vida i activitats per a tots els públics.

El regidor de Cultura, Música i Biblioteques, Enric Escrivà, ha volgut convidar a tots i totes a gaudir, i a compartir, el conjunt d’activitats previstes. Es tracta d’un programa que, segons Escrivà, “fa palés el seu tarannà popular i la seua sensibilitat cap a la nostra cultura.”

El cartell anunciador, inspirat en la llegenda de les quatre barres de sang sobre l’origen de la Senyera Reial, és obra d’Àngel Llopis (Llop de la Safor), jove que també ha posat imatge a la campanya impulsada per ACCO per Sant Dionís.

ACCO amb la ‘mocadorà’

En paral·lel a les celebracions, l’Associació de Comerciants d’Oliva, en col·laboració amb les regidories de Comerç i de Cultura, ha organitzat el sorteig de 15 ‘mocadoraes’ commemoratives del 9 d’octubre, jornada en què també se celebra Sant Dionís, Dia dels enamorats valencians i també del patró del Gremi dels Mestres Confiters. La tradició, que es remunta al segle XVIII, consisteix a oferir a la parella un mocador ple de dolços de massapà, imitant així el que feren els habitants de València a l’entrada del rei Jaume I i la seua esposa, la reina Violant d’Hongria, el 1238.

El sorteig se celebrarà divendres dia 7, al Mercat Municipal, entre tots aquells que realitzen compres en els comerços associats, del 3 al 7 d’octubre.

Cultura popular i tradicional

La festa començarà divendres amb la fira de música tradicional, punt de trobada per a tots els amants de la cultura valenciana. L’Associació Artístico-Musical d’Oliva i la Colla de dolçainers i tabaleters Sarabanda “han sumat esforços per tal de demostrar les possibilitats de la música més nostra, des d’una vessant educativa”. A la fira, concebuda com una mostra de divulgació musical, es podrà trobar tallers de danses, dolçaina, flabiol i tabal; expositors i mostra d’instruments, exhibicions… així com participar d’un gran ball popular comandat pel Grup de danses Raval i Vila on tothom podrà aprendre a ballar la dansà d’Oliva.

La fira, ubicada en el pati de l’Escola de Música, obrirà les seues portes el divendres dia 7, de 17.00 a 20.00 h, i el dissabte dia 8, de 9.00 a 14.00 h.

El mateix divendres, les places del centre històric seran testimoni de la recuperació d’un dels gèneres més emblemàtics de la tradició oral valenciana: el cant d’estil. Partint de l’Escola de Música, un grup de cantaors interpretarà, durant vint minuts aproximadament, un estil en cada plaça. El recorregut començarà a les 19.00 h en el passeig de Jaume I, i finalitzarà cap a les 20.30 h en la plaça de Sant Roc, on hi haurà la IV Festa Estellés.

Micròfon obert per a homenatjar a Estellés

Oliva continua amb la tradició encetada fa quatre anys de retre homenatge al poeta valencià més universal. La plaça de Sant Roc es converteix enguany en escenari de la IV Festa Estellés, organitzada conjuntament pel Servei de Biblioteques i l’Agència AVIVA de promoció del valencià, i amb el suport de Saforíssims Societat Literària.

L’acte serà de micròfon obert per tal que tothom qui vulga s’anime a recordar el poeta del poble de la millor manera que es pot fer: recitant els seus versos.

Aquesta quarta edició comptarà amb l’actuació especial de VerdCel, conjunt d’Alcoi que acompanyarà les lectures poètiques amb un repertori adaptat expressament per a l’ocasió. En acabar, hi haurà sopar popular, amb aperitius i beguda, i on els assistents només hauran de dur el seu propi entrepà.

Qui no fa la vespra, no fa la festa

La vespra del 9, el passeig de Jaume I acollirà diverses activitats al voltant del Correllengua. A través de diversos tallers, els xiquets i xiquetes podran apropar-se de manera original i divertida a la història del rei Conqueridor. Serà a partir de les 17.00 h.

A continuació, Joves d’Oliva en Moviment organitza el ‘Trivial dels Nostres Pobles’ per a posar a prova els coneixements de menuts i grans. En acabar el joc, hi haurà un sopar de pa i porta on es podrà compartir taula en bon ambient. Finalment, entrada la nit, la banda de rock alternatiu Tardor oferirà un concert carregat de melodies enèrgiques.

Dia dels Valencians

Diumenge, 9 d’octubre, serà el torn de l’acte institucional. La processó cívica arrancarà a la plaça de l’Ajuntament, a les 12.00 h, i arribarà fins a la plaça de Jaume I, on es farà l’ofrena d’una corona de llorer i hi haurà la lectura d’un manifest, a càrrec del Consell de la Joventut d’Oliva. L’itinerari anirà acompanyat dels balls de Raval i Vila i la música de Sarabanda.

El regidor de Cultura, en nom de tota la Corporació, ha fet una crida a la participació ciutadana, “a prendre part d’un acte obert i festiu, de marcat caràcter ciutadà i d’afirmació valenciana. Perquè el 9 d’octubre, ara més que mai, som tots i totes.”