Entre el 26 d’abril i el 31 de maig, la Biblioteca de l’Envic i el Museu Etnològic acullen diverses activitats que tindran com a eix central la memòria històrica
La presentació del Projecte de Llei de Memòria Històrica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana servirà d’antesala al conjunt d’activitats
Sota el títol ‘Fem Memòria’, l’Ajuntament d’Oliva ha presentat un programa cultural destinat a la recuperació de la memòria històrica i democràtica, que es desenvoluparà entre el 26 d’abril i el 31 de maig. Els Serveis Culturals, de Biblioteques, i la Xarxa de Museus han previst un total de quatre activitats vinculades al període històric que transcorre des de la proclamació de la República i fins a la fi de la Guerra Civil.
El regidor de Cultura, Enric Escrivà, ha posat en relleu que es tracta de la primera ocasió en què l’Ajuntament d’Oliva enllesteix un programa temàtic orientat a la recuperació de la memòria històrica; i ha explicat que “l’objectiu és oferir un seguit de propostes culturals que puguen contribuir a la difusió i a la reflexió entorn dels fets històrics del segle XX, alhora que incidir en els valors de la pau, el respecte a les llibertats i la democràcia”.
La programació començarà el pròxim dimecres, 26 d’abril, amb la presentació del Projecte de Llei de Memòria Històrica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana, que servirà d’antesala al conjunt d’activitats. L’alcalde d’Oliva, David González; i el Director General de Reformes Democràtiques, José García Añón, presidiran l’acte en el Saló de Plens de l’ajuntament, a partir de les 19.30 h.
La presentació començarà amb el reconeixement de les víctimes oliveres del règim franquista. I, en especial, dels últims veïns d’Oliva exhumats a la fossa 82 del cementeri de Paterna, iniciades el passat 18 d’abril: Vicente Torres Pons (39 anys, barber), Federico Peiró Rodríguez (41 anys, comerciant), i Vicente Soler Escrivà (28 anys, metal·lúrgic).[1]
Escrivà assenyala que l’Ajuntament d’Oliva s’ha posat en contacte amb el Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de València (GRMH) i l’Agrupació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa Comuna núm. 82 del Cementeri de Paterna, per tal de valorar el possible trasllat de les seues restes al Cementeri Municipal d’Oliva. O, en el seu cas, mediar per fer possible l’entrega d’aquestes restes a les famílies respectives, en cas d’identificar-les.
La programació continuarà el divendres 28 d’abril, a les 20.15 h en la Biblioteca de l’Envic. Josep Sanchis Costa presentarà el seu últim llibre «Oliva en plena Guerra Civil (1936-1939). Actitudes y actuaciones», publicat per l’Editorial Tívoli. L’autor oliver estarà acompanyat de Salva Sanchis, president de l’Associació Republicana de la Safor; Agustín Baizán, professor de Llengua i Literatura; i Antonio C. Yuste, professor d’Història.
D’altra banda, el Museu Etnològic acollirà l’exposició “Estètica Republicana a València. Innovacions i pervivències (1931-1939)”, versió itinerant de la ‘Modernitat Republicana’ del MuVIM, dedicada a l’efervescència artística valenciana del moment. La mostra, que podrà visitar-se fins al 31 de maig, serà inaugurada el divendres dia 5, a les 19.30 h.
Per últim, el dijous 11 de maig hi haurà la projecció del documental «Les mamàs belgues» del realitzador Sven Tuytens, sobre les infermeres que van atendre a soldats republicans en l’Hospital Militar d’Ontinyent durant la Guerra Civil. Aquest audiovisual històric, que ha participat en nombrosos festivals internacionals, serà projectat a les 20.15 h en la Biblioteca de l’Envic.
El programa ‘Fem Memòria’ compta amb la implicació i suport de la Conselleria de Justícia, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques de la Generalitat Valenciana; el Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM); i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València.