Des del divendres dia 4 i fins al 25 de maig, l’escenari del Teatre Olímpia torna a ser ‘aMat’ amb un cartell divers de sis espectacles gratuïts
El regidor de Cultura destaca la presència de companyies amateurs de tot arreu de la Comunitat: des de València fins a Altea, passant per Gandia, Xàtiva i Oliva
Ha passat un any des que ‘aMat’ fóra presentat en societat, tot i que celebrava la quarta edició com a Certamen de Teatre Amateur ‘Vila d’Oliva’. Amb la pretensió de dotar l’esdeveniment d’un esperit més obert, amb major difusió, el nom popular va passar a ser ‘aMat’, perquè el signe d’identitat més significatiu d’aquesta celebració del teatre són les actrius i els actors amateurs, tota la gent que els embolcalla des de l’entusiasme i l’altruisme. Així ho recordava el regidor de Cultura d’Oliva, Enric Escrivà, en la presentació del programa previst per a l’edició d’enguany.
“La marca ‘aMat’ ha tingut molt bona acollida i seguim treballant per implantar-la. Al mateix temps que dóna nom a l’esdeveniment, s’ha convertit en un personatge i volem que cada persona del món del teatre amateur se l’adopte com a propi. És la nostra manera de retre’ls homenatge.”
La novetat d’enguany és la convocatòria del Repte ‘micro-aMat’, en la qual poden participar totes les companyies que ho desitgen, gravant un vídeo de 30 segons aproximadament. El contingut ha de girar al voltant del vocable ‘aMat’ tot jugant amb els dots interpretatius que cada participant vulga crear. “El Repte ‘Micro-aMat’ està enfocat a la comunicació en xarxes i a posar un punt de divertiment i de joc al llarg del Certamen. Volem generar complicitats entre companyies i amb el públic.”
Tota la informació sobre el Certamen, així com les participacions en el ‘micro-aMat’ es podran seguir en el web teatreamat.com, altra de les novetats d’aquesta edició.
Sis espectacles sense passar per taquilla
Pel que fa al programa d’enguany, el regidor ha destacat la presència de cinc companyies procedents de tot arreu de la comunitat: des de València fins a Altea, passant per Gandia, Xàtiva i Oliva. “Això, unit a la recepció de vora quinze propostes, ens fa una idea de la dimensió que està adquirint el nostre Certamen en l’àmbit amateur valencià.”
El divendres, 4 de maig, a les 22.00 h, ens visita Xirimiri Teatre, de Gandia. Mariano Velázquez escriu i dirigeix “Superheroïnes”, quatre dones lluitadores batallant el futur d’un canal de televisió local. L’endemà dissabte, a les 19.00 h, arribarà el torn de l’obra guanyadora del XVIII Concurs de Teatre en valencià ‘Salvador Soler i Soler’: “Obsessos” del Grup de Teatre Ramón Sanz de la Falla Institut, d’Oliva.
Divendres 11 de maig, a les 22.00 h, des de Xàtiva arriba Teatre de la Lluna amb la seua darrera producció “Lisístrata”, la famosa comèdia d’Aristòfanes que posa en escena el desgavellat pla de les dones ateneses i espartanes per acabar amb la guerra. El dia 12, dissabte, a les 19.00 h, serà el torn de la companyia Pànic Escènic, de València. En “Totes mortes”, les dones amb el caràcter més marcat de les obres de Shakespeare compartiran una mena de purgatori amb l’autora de l’obra, Abril Zamora.
La següent cita vindrà de la mà del Grup de Teatre Pla i Revés d’Altea, el dissabte 19 de maig, a les 19.00 h. “Hereus” és una comèdia en la qual dos germans, farts de la seua situació vital, disputen per quedar-se una herència que no acaba d’arribar.
Finalment, divendres dia 25 a les 21.30 h, la festa de cloenda donarà a conéixer els vencedors del Certamen en les diferents categories a concurs: millor obra, direcció, actors i actrius, principals i de repartiment, escenografia i ús del valencià, així com el premi ‘micro-aMat’ a la gravació més votada al facebook Cultura Oliva. Tots i totes rebran l’acreditació de ser ‘aMat’.
La festa de cloenda de la cinquena edició comptarà amb la representació de “Momo”, espectacle fora de concurs interpretat per alumnes de l’Escola Municipal de Teatre, que dirigeix Cèsar Monzonís.
El regidor de Cultura ha volgut remarcar una vegada més el caràcter popular i gratuït del Certamen ‘aMat’, el qual ha definit com una “gran festa per celebrar el teatre amateur valencià, que és sense dubte una de les activitats culturals més arrelades a Oliva, amb dècades d’història.”