L’Ajuntament d’Oliva, a través de la seua Agència de Desenvolupament Local, ha portat a terme, durant els darrers mesos, el programa ILPDL d’inserció laboral amb dos orientadores laborals contractades a l’efecte pel consistori.
Un programa amb el qual durant un període de dos mesos s’han atés, aproximadament, 162 usuaris, dels quals, 51 aturats s’han incorporat al programa. En total s’han realitzat 262 atencions individualitzades. A més, 37 usuaris han participat en diferents tallers grupals, accions tant en grup com individualment, perquè el treballador millore la seua ocupabilitat i es reincorpore al mercat laboral tan aviat com siga possible.
Aquests tallers tracten sobre com cercar ocupació a través d’internet, preparació d’entrevistes de treball (les seues parts, habilitats, recomanacions…) i informació sobre GVA Jobs i l’APP del Servef.
“Tenint en compte les circumstàncies personals, el seu ambient social, la seua formació tant acadèmica com professional i els treballs que hagen realitzat fins al moment, es crea un pla d’assessorament i formació perquè cadascun d’ells puguen accedir a una ocupació com més prompte millor, i millorar la seua inserció social i desenvolupament professional” assenyalava la regidora d’Ocupació i Empresa, Rosana Miñana.
Les persones que han pres part d’aquest programa han sigut aturats que figuren inscrits com a demandants d’ocupació durant almenys 365 dies en un període de 540 dies, que, preferiblement, no siguen beneficiàries de prestacions o subsidis per desocupació, o rendes vinculades a processos d’inserció laboral.
L’IPI està compost de diferents fases i accions:
• Entrevista personal amb l’orientador, perquè conega la seua situació, les seues necessitats i oportunitats.
• Creació de l’IPI: on es configuren les accions en les quals ha de participar per a millorar l’ocupabilitat.
• Orientació: recerca activa d’ocupació, desenvolupar les seues aptituds, cursos existents, assessorament en les competències professionals, informació sobre el mercat de treball…
• Formació: facilitar la participació en cursos i sessions formatives.
• Intermediació laboral: amb ofertes d’ocupació, intents d’afavorir la contractació, anàlisi dels llocs de treball, acords de col·laboració amb empreses.
• Mesures de comprensió dels possibles factors d’exclusió: també a través d’accions formatives, beques, ajudes…
•Assessorament d’autoocupació: com fer-ho i ajudes existents.
• Seguiment: un estudi sobre el procés d’inserció i de les accions realitzades.