Oliva és solidària amb els artistes mentals que reivindiquen el dret a la bogeria com una singular experiència humana; un col·lectiu que lluita contra l’estigma i l’exclusió dels artistes mentals a través de l’art, la creativitat i l’acció social, parlem del Col·lectiu Öbertament.
El 2018 s’ha celebrat el 15 aniversari del col·lectiu i per aquest motiu s’ha organitzat durant tot l’any diverses activitats culturals i artístiques, entre les quals cal destacar la primera edició de la mostra biennal d’art contemporani i outsider Lluït_Art.
L’alcalde d’Oliva, David González, ha manifestat la importància i la satisfacció de continuar contribuint al manteniment d’aquest col·lectiu d’àmbit comarcal, la finalitat del qual és ajudar a persones a conviure i entendre la seua malaltia. El treball que realitza el col·lectiu Öbertament té una incidència directa en els veïns i veïnes d’Oliva, i ompli un buit sanitari en la societat.
L’associació reivindica els drets dels malalts mentals i lluita contra l’estigma social; per aconseguir-ho, cada any creen una agenda on plasmen la seua creativitat i expressen els seus sentiments; les agendes vertebren la seua vida i el seu treball; compartir la seua il·lusió i recolzar el seu projecte és una responsabilitat social a la qual l’Ajuntament d’Oliva, des de fa uns anys s’ha sumat.
Aquest any s’ha augmentat la subvenció per al manteniment de la seu “Casa de la Natura” i que ha passat de 2.000 € en 2017 a 2.500 € en 2018 i amb la col·laboració de les Regidories de Cultura, Recursos Humans i Salut Pública de l’Ajuntament d’Oliva s’ha comprat un total de 200 agendes, 50 més que en l’any anterior. Amb la compra d’aquestes agendes, l’ajuntament ajuda a finançar els tallers i les diferents activitats que necessiten els artistes mentals.
Des del col·lectiu Öbertament es convida a tota la societat olivera a traure’s el carnet de böig o böja i a comprar l’agenda que, aquest any porta el missatge Creixem creant, 15 anys parint bogeries.