A Oliva és imprescindible la visita al Centre Històric i recórrer detingudament la trama urbana medieval de l’antiga Vila cristiana i del seu Raval morisc.
Un entorn evocador que comparteix protagonisme amb distints monuments locals com el Portalet de la Verge Maria (ss. XV-XVIII), la Torre de la muralla de la Vila (s. XVI), les restes del Palau Comtal conservats en la Torre del carrer de la Comare (s. XVI), l’Enginy o l’Enginy del sucre (s. XVI), l’Aula de Gramàtica Maiansiana (s. XVIII) les esglésies de Santa Maria la Major (ss. XVII-XVIII) i de Sant Roc (ss. XVIII-XIX) i amb un bon nombre de cases senyorials rehabilitades que alberguen museus o estan dedicades a funcions culturals: les Cases del carrer de Tamarit (ss. XV-XVIII), seu del Museu Etnològic i de la Biblioteca Central; la Casa de Maians (s. XVIII), subseu a Oliva del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM); la Casa de la Família Pasqual (ss. XV-SVIII), seu del Museu Arqueològic; la Casa dels Orduña (s. XVIII) o la Casa natalícia d’en Gregori Maians, molt remodelada en la segona dècada del segle XX com a seu del Teatre Olímpia, i en la qual es pot visitar el Museu de l’Actor Vicente Parra.
No menys interessants són aquells altres monuments situats en la perifèria del Centre Històric on destaquen l’església de Nostra Senyora del Rebollet (s. XVII), les ermites de Sant Vicent i dels Sants Antonis, ambdues del segle XVIII, o les restes arqueològiques del Forn Romà d’Oliva (s. I d. C).
Així mateix, a aquest conjunt patrimonial se li ha d’afegir un bon nombre d’edificis, característics de distints corrents arquitectònics situats a l’Eixample d’Oliva, com ara el Modernisme i d’altres de la primera meitat del segle XX, situats en els carrers Constitució, Puríssima, Cervantes, Convent i Plebà. I, dominant la població, el Castell de Santa Anna (s. XVI): una sòlida fortificació renaixentista que ofereix a més unes excel·lents vistes de la ciutat i de la plana litoral.
Informació subvencions regeneració i renovacions urbanes (ARRU) |