El pròxim dissabte, 16 de juny, el Museu Etnològic d’Oliva acollirà una jornada ornitològica. Les activitats programades són, per una banda, la inauguració d’una exposició i conferència “Ocells de la Safor” a càrrec del professor de biologia Jesús Vilaplana.
A continuació, tindrà lloc una conferència sobre la problemàtica de la mortalitat per electrocució i accidents en torres elèctriques, a càrrec d’un expert en la matèria, Antoni Castillo, que ens ho explicarà amb el títol “Electrocució i col·lisió amb línies elèctriques, principals causes de mortalitat no natural d’aus”.
Per últim, el director del Parc del Montgó i de la Marjal de Pego-Oliva, Joseba Rodríguez, ens presentarà el projecte que s’està portant a terme des de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural sobre la reintroducció de l’àguila pescadora, projecte que ha comptat amb la col·laboració dels municipis de Xàbia, Dénia, Pego i Oliva.
Imma Ibiza, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Oliva destaca la importància d’aquestes jornades. “La primera part consistirà en una exposició, la qual ens donarà a conéixer la diversitat de les espècies que tenim a la Safor, una exposició molt enriquidora, acolorida, diversa i senzillament molt bonica. Després passarem a conéixer com afecten les torres elèctriques i els seus cablejats a la supervivència de les aus. Les torres s’han convertit en vertaderes trampes mortals i ens indiquen l’elevat índex de mortalitat que suposen per a aquests éssers vius. Finalment es parlarà del projecte per a la recuperació de l’àguila pescadora, un projecte molt ambiciós del qual ja hem parlat moltes vegades”.
L’èxit d’aquest projecte, dependrà de la capacitat que es tinga per donar solució a l’adequació i reestructuració de les torres elèctriques, principal causa de mortalitat de l’avifauna.
Imma Ibiza recorda la importància que té per al Departament de Medi Ambient la conservació de l’avifauna, de la seua repercussió en l’ecosistema natural i per consegüent en la salut de les persones. Qualsevol alteració en el medi, suposa una alteració en la salut.
Als següents enllaços podreu trobar les notícies ordenades cronològicament, tant sobre electrocució de l’avifauna, com de treballs encaminats a la recuperació d’espècies:
- https://oliva.es/noticia/24105/construeix-en-familia-ii-taller-de-caixes-niu-per-a-mussols-2/
- https://oliva.es/noticia/33671/oliva-sol%E2%80%A2licita-la-implantacio-de-mesures-de-proteccio-en-les-torres-electriques-que-evite-la-mort-de-lavifauna-en-perill-dextincio/
- https://oliva.es/noticia/44700/recuperar-laguila-pescadora-ajuda-a-mantenir-el-nostre-ecosistema-en-perfecte-equilibri/
- https://oliva.es/noticia/34205/la-mediacio-ambiental-al-voltant-de-la-colonia-de-falcies-que-nidificava-en-el-mur-de-lesglesia-del-rebollet-arriba-a-un-acord/
Imma Ibiza ha assenyalat que els treballs de retirada i adequació de les torres elèctriques que estan dins de la Marjal de Pego-Oliva ja s’han iniciat i que el conveni signat entre la Direcció General del Medi Natural, que depén de la Conselleria de Medi Ambient i les companyies elèctriques per a aquesta finalitat, comencen a visibilitzar-se. “Estem al principi d’un canvi de tendència en la protecció d’aquests éssers vius, però cal seguir treballant per a conscienciar a la gent de la importància que tenen tots els habitants del planeta per mantenir l’equilibri del nostre ecosistema”.