Salta al contingut

Premsa

Oliva acull un taller de poesia satírica i llibrets de falla

El curs, adreçat als fallers i públic interessat en el món de les falles, serà impartit per la Federació de Lletres Falleres, amb l’ajuda de la Diputació de València i la coordinació de l’Agència AVIVA de promoció de valencià de l’ajuntament

Demà divendres, 11 de novembre, comença a Oliva el taller de poesia satírica i llibrets de falla de la Federació de Lletres Falleres, a càrrec de la filòloga Verònica Pérez i el poeta Pep Gonga.

El curs es realitzarà a la Biblioteca de l’Envic, de 19.00 a 21.00 h, i tindrà la seua continuació el pròxim divendres, 18 de novembre, en el mateix horari. Lògicament el taller s’adreça al món faller, però també a persones que escriuen per a comissions falleres, o simplement els agrade la poesia, o la sàtira.

El taller pretén donar a conéixer la història i l’evolució del llibret de falla, autors i estils de poesia satírica en valencià, i els problemes amb què es pot trobar, especialment d’ortografia i llengua estàndard. A més a més, es tractarà sobre eines bibliogràfiques i digitals, conceptes bàsics de retòrica i mètrica en valencià, recursos humorístics, i algunes competències sobre composició i versificació en valencià.

El taller ha estat oferit per la Diputació de València, a través de l’Associació d’Estudis Fallers que presideix el professor universitari Jesús Peris, a diferents municipis, entre els quals es troba Oliva. El regidor de Cultura, Enric Escrivà, ha fet palés el seu agraïment a la diputació que, «a través de la Unitat de Normalització Lingüística ens ha oferit el taller i se’n fa càrrec, sota la coordinació de l’Agència AVIVA de promoció del valencià de l’ajuntament.»

Temari a tractar en el taller

  • El llibret de falla i la poesia satírica: introducció històrica. Posada en context. L’explicació i relació com a origen del llibret de falla.
  • La poesia satírica hui: el premi Malva. Exemples de poemes satírics reeixits.
  • Qüestions d’ortografia. Breu plantejament històric i social. L’ortografia, les llicències poètiques, la construcció de la veu popular i l’humor.
  • Eines auxiliars per a la confecció de poemes: els traductors, els diccionaris de rimes, els serveis lingüístics institucionals.
  • La retòrica del poema satíric (1): els metres, els ritmes.
  • La retòrica del poema satíric (2): els recursos humorístics: la transposició de tons, la paròdia, la imprecació, la construcció del personatges.
  • Sàtira i internet: xarxes socials i edicions digitals.
  • El llibret de falla hui: possibilitats de difusió i coordinació. Els Premis de Generalitat. Els Premis de les Lletres Falleres. La Mostra de Llibrets de Gandia.