Salta al contingut

Premsa

Arriba ‘aMat’, IV Certamen de Teatre Amateur d’Oliva

Des del divendres dia 5 i fins al 26 de maig, el Teatre Olímpia serà l’escenari de ‘aMat’, el IV Certamen de Teatre Amateur d’Oliva. L’entrada serà lliure i gratuïta a tots els espectacles, fins a completar l’aforament.

«Arriba el moment de ser ‘aMat'». Així es presentava hui divendres, 28 d’abril, la 4a edició del renovat Certamen de Teatre Amateur d’Oliva, que es durà a terme al Teatre Olímpia, entre el 5 i el 26 de maig.

El regidor de Cultura, Enric Escrivà, ha explicat en roda de premsa que enguany s’han introduït una sèrie de canvis, bàsicament referits a imatge i comunicació, amb els quals dotar l’esdeveniment d’una personalitat pròpia i un esperit més obert, amb major difusió social. Des d’aquesta edició, el nom popular del Certamen serà ‘aMat’, i els participants d’enguany seran els primers ‘aMat’, és a dir, els primers amateurs que han participat i que en donaran testimoni: seran acreditades totes i cadascuna de les persones que participen en el muntatge i la representació de l’obra.

I per què ‘aMat’?, «perquè el signe d’identitat més significatiu d’aquesta celebració del teatre són les nostres actrius i els nostres actors amateurs, tota la gent que els embolcalla des de l’entusiasme i l’atracció que els duu a ser amats per l’escenari sense cap altra raó que la de gaudir i fer-nos gaudir.»

La decisió d’aquest canvi ve donada pel desig d’arribar a un major públic, de donar-li al Certamen major repercussió en l’àmbit local i comarcal, més enllà de l’àmbit propi del teatre amateur. Amb aquest nom sonor i una imatge cridanera s’ha llançat la campanya de comunicació «qui és ‘aMat’?» on les primeres a participar, com a bones amateurs, han estat les companyies que formen la programació del Certamen. A suggeriment de l’organització, i sense dubtar-ho, han gravat uns vídeos casolans amb la seua versió del concepte ‘aMat’ que ja han començat a rodar per les xarxes socials a través de l’espai oficial dels Serveis Culturals a Facebook: Cultura Oliva.

 

 

 

 

 

 

Del 5 al 26 de maig: un mes per celebrar el teatre amateur

Pel que fa a la programació, es representaran cinc espectacles en el Certamen que s’inaugurarà el divendres, 5 de maig a les 22.30 h amb l’obra guanyadora de l’última edició del Concurs de Teatre en valencià ‘Salvador Soler i Soler’, celebrada la passada tardor. Es tracta de Pels Pèls, interpretada pel Grup de Teatre Ramón Sanz de la Falla Institut d’Oliva. Mayte Fullana dirigeix aquesta comèdia de Paul Portner que gira al voltant d’un assassinat en una perruqueria, en la qual es veuran implicats tots els personatges presents.

L’endemà dissabte, a les 19.00 h, ens visita Xirimiri Teatre, de Gandia. Mariano Velázquez escriu i dirigeix Estacions que ens recorda que “qui mira trens i no puja a cap es perd tots els viatges”. Estacions és una comèdia romàntica que, a través de les històries de quatre amics, parla de la comprensió i incomprensió.

Divendres, 12 de maig, a les 22.30 h, des de Pego arriba La Butaca Teatre, sota la direcció de Cèsar Monzonís i l’obra L’inspector. Aquesta comèdia, escrita per Nicolai Gógol, narra tot el que esdevé després que s’anuncie l’arribada d’un sever inspector a una ciutat russa perduda de la mà de Déu. La veritat sobre les ambicions i misèries humanes s’exposen a l’escenari entre rialles.

El dia 13, dissabte, a les 19.00 h, la companyia gandiana Lletraferits & Comediants ens presenta La lluna cega. Es tracta d’un drama basat en l’obra original de Juan Copete, Soliloquio de grillos, però traduït i adaptat pel mateix director de la companyia, Ignasi Moreno. Tres dones fugint, tres històries que conflueixen en un mateix lloc basades en la memòria i la nostàlgia, plenes de por i tendresa.

El dissabte, 20 de maig a les 19.00 h, Marabú Teatre arriba a l’Olímpia per oferir-nos la representació de El verd, la roja i el blau de Marisol Herrera, directora de la companyia de Gandia. Amb aquesta obra que també comparteix dalt l’escenari, Marabú ens proposa una reflexió sobre la destrucció que comporta una guerra a través dels seus personatges, al mateix temps que ret homenatge als idealistes que la varen viure.

Finalment, divendres dia 26 a les 22.30 h, la cerimònia de cloenda donarà a conéixer els vencedors del Certamen de Teatre Amateur d’Oliva, en les diferents categories que avaluarà el jurat qualificador: obra teatral, direcció, intèrprets principals i de repartiment, escenografia i correcció en l’ús de la llengua. L’acte de lliurament de premis comptarà amb la representació de “Bales sobre Broadway”, espectacle de Woody Allen adaptat i dirigit per Cèsar Monsonís, i interpretat per alumnes de l’Escola Municipal de Teatre.

El director de l’Escola, Cèsar Monsonís, ha assenyalat que l’obra que tancarà el Certamen té una complexitat elevada «donat que hi ha vora 50 escenes diferents. Intervindran fins a 16 actors i actrius i, per tant, oferirem un treball diferent que és molt difícil de veure en altres produccions, amb música en directe i una escenografia realitzada a partir de litografies de Salvador Alberola.»

El regidor de Cultura ha volgut recalcar una vegada més que la finalitat del certamen és promoure el teatre aficionat, la creació teatral i l’entreteniment del públic. «Volem que Oliva siga eixa gran ciutat que acull el món del teatre valencià, i en valencià, fet a casa. Per això, ‘aMat’ esdevé un certamen amateur del poble i per al poble, sense taquilles, una gran festa en què celebrem el teatre com una forma d’entendre, experimentar i impulsar la cultura.»

Escrivà ha destacat també la participació de la Federació de Teatre Amateur de la Comunitat Valenciana, la qual comptarà amb un representant en el jurat i atorgarà una quantitat econòmica extra als grups participants federats.