Salta al contingut

Premsa

Oliva cap a l’eficiència energètica

Oliva posa en funcionament un Sistema d’Informació i Gestió d’Energia (SIE). Aquesta nova plataforma telemàtica aporta dades sobre els consums energètics, tant en edificis municipals com en l’enllumenat públic, i el seu equivalent en emissions de CO2.

La regidora de Medi Ambient, Imma Ibiza, destaca que, amb la finalitat de mitigar els efectes provocats pel canvi climàtic, «el 2016, Oliva va renovar la seua adhesió a la plataforma Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia que va signar inicialment el 2015, una iniciativa urbana que agrupa a milers d’institucions locals i regionals.»

L’informe elaborat del 2016 en consum energètic ens aporta dades rellevants, com ara:

75 equipaments

Consum

2.845.765 Kw/h

Factura energètica

474.548,90 euros

Emissions

597,61tCO2e

70 quadres d’enllumenat públic

Consum

2.733.437 Kw/h

Factura energètica

388.464,36 euros

Emissions

574,02 tCO2e

També podem saber el consum elèctric per tipologies. El 2016 ocupen els tres primers llocs els bombejos (depuradora i estacions de bombeig), les instal·lacions esportives i els centres educatius.El quadre ens fa una comparativa entre dos períodes, 2015/2016 i 2016/2017, des de maig fins a abril, i ens indica que hi ha hagut un increment en consum energètic en total de +1,85% , i que malgrat haver-hi un increment en el consum, la quantitat en la facturació ha disminuït en -5,57% ja que s’han negociat contractes a la baixa, tot buscant la rendibilitat de les franges horàries. Però l’augment en el consum s’ha traduït en un increment de les emissions de CO2, situació que podem evitar si coneixem mensualment les dades de consum energètic.

Tal com ha explicat el tècnic d’Indústria, Miquel Gomis, “per saber on tenim el consum energètic més alt es va crear un informe el qual aporta els 10 primers llocs en el rànquing de consum elèctric, tant en equipaments com en enllumenat públic. Això ens permet planificar solucions d’eficiència energètica de forma prioritària. També ens dóna propostes per a millorar el subministrament d’electricitat i aconseguir un estalvi en consum: correcció d’energia reactiva, optimització de potència contractada, baixes en subministres sense ús, etc.»

Pel que fa a facturació, és una aplicació que anticipa el desglossament de la factura. És a dir, que envia a l’ajuntament el detall del cost de cada punt elèctric segons contracte.»Això agilitza molt la supervisió del seguiment del contracte i, en cas d’error, bé de lectura bé de quantia econòmica, es presenta una reclamació immediata a la companyia»,  declara la regidora Imma Ibiza. «Parlem d’una plataforma que ens audita en temps real, fet que permet a l’administració reaccionar i prendre decisions basades en dades reals i no en càlculs estimatoris.»

En l’informe, que està publicat en la pàgina web municipal, hi ha tota la informació que aporta la plataforma, i també es pot accedir i navegar per la mateixa des de l’ellaç Oliva Oberta: Seguiment PAES.

Per últim, Oliva se suma a la mitigació del canvi climàtic amb la compra d’energia verda. Això significa que des d’ara, tot el cost energètic que genere Oliva s’invertirà en la producció d’energia renovable. «Oliva ja és una ciutat certificada per contribuir a declinar la balança a favor de les energies netes, un compromís responsable i acord amb el compromís dels municipis que signen el Pacte d’Alcaldes.»