Salta al contingut

Premsa

La Filada Pirates organitza la 1a Ruta Teatralitzada “Pirates a la Vila d’Oliva”

Les activitats continuaran el 9 de juny amb la conferència de l’historiador Abel Soler, al voltant de la figura del pirata “Carrocio Da Costa” al Cau Pirata

Les activitats han estat presentades en roda de premsa aquest matí per part del regidor de Cultura, Enric Escrivà, el regidor de Festes, Pepe Salazar, la presidenta de la Filà Pirata, Mónica Maurí, i la tresorera de la filà Lorena Ciscar.

 

Aquest dissabte, 2 de juny, tindrà lloc als carrers d’Oliva la representació de la 1a Ruta Teatralitzada “Pirates a la Vila d’Oliva”. Una activitat organitzada per la Filà Pirates i que compta amb la col·laboració de Rodamons i la Regidoria de Cultura.

A partir de les 10 h, i des de la plaça de Sant Roc, s’iniciarà aquesta ruta on es donaran cita diferents personatges per donar a conéixer al públic històries teatralitzades que ens aproparan a l’època en què els pirates vivien a les nostres terres.

“La ruta pretén contar l’arribada dels pirates a Oliva en un context històric que comença a partir del segle XV i ambientada en el Palau de Centelles amb els seus personatges, com ara Serafí de Centelles, Francesc Gelabert, Magdalena de Centelles entre d’altres i amb la irrupció del pirata Carrocio a partir del text d’Abel Soler, historiador d’Albaida, que aparegué a la revista Cabdells en el seu número 15” assenyalava la tresorera de la Filà Pirata, Lorena Císcar.

Les diferents escenes de la ruta seran interpretades pels membres del grup de teatre de la Filada Pirates d’Oliva.

“Amb activitats d’aquest tipus ens adonem que la cultura i la festa poden anar de la mà. Són dos propostes adreçades a tot el públic i per això animen a la gent a participar” explicava el regidor de Cultura, Enric Escrivà.

Per la seua banda, el regidor de Festes, Pepe Salazar, ha assenyalat que “és tracta d’unes activitats molt enriquidores, ja que els assistents podran conéixer una part de la història de la nostra ciutat, les arrels de la ciutat d’Oliva”.

El recorregut previst per l’organització s’iniciarà a la plaça de Sant Roc, i després es traslladarà al Pou d’Alzina, Portal del Pi, carrer del Palau, plaça de l’Església i finalitzarà a la plaça de la Bassa. En tots aquests indrets apareixeran personatges que en clau d’humor ens faran passar una bona estona i aprendre. “Viurem i contarem l’evolució històrica, l’evolució social i econòmica d’Oliva, també amb ànsia de divulgar el nostre patrimoni i cultura”.

 

II Cicle de Conferències sobre la Pirateria a Oliva

A banda de la ruta teatralitzada, des de la Filada Pirates també s’ha organitzat una segona activitat prevista per al dissabte, 9 de juny, a partir de les 20 h al seu cau, ubicat al carrer de la Constitució. L’historiador Abel Soler serà el ponent de la conferència al voltant de la figura de Carrocio Da Costa “el pirata ennoblit, fundador d’Oliva, i altres pirates valencians de l’edat mitjana”. Una activitat organitzada per la Filada Pirates i que compta amb la col·laboració de les Regidories de Cultura i Festes.

“Des de la filà ens mou el compromís amb la cultura, el patrimoni, la història, festa i el fet de fonamentar l’existència de la Filada Pirates a partir de realitats fins ara poc conegudes de la nostra història i la nostra manera d’entendre i relacionar-nos. És per açò que volem difondre, a partir de textos històrics, com la pirateria va participar de la nostra economia i societat i donar a conéixer fets documentats” assenyalava la presidenta de la Filada Pirates, Mónica Maurí.

Així doncs l’any passat ja es varen iniciar els cicles de conferències adreçades a tota la població d’Oliva, tant festera com no, amb la intenció de diculgar la història olivera. En aquell cas, hi van participar el Grup Harca amb els seus tres joves historiadors medievalistes, amb el títol ‘Pirates a les nostres costes’.

Per a enguany s’ha dissenyat una nova edició a partir de la publicació en la revista Cabdells, en el seu núm. XV, de l’historiador i divulgador Abel Soler Molina.

Després de l’exposició del ponent està previst un sopar al carrer amenitzat amb la participació del Grup Musical d’Albaida (GMA).