Salta al contingut

Premsa

S’inicien les tasques de Recuperació Ambiental al Vall de les Fonts

El Taller d’Ocupació Centelles IV, gestionat per la Regidoria d’Ocupació i Empresa dirigit per Rosa Ana Miñana i amb la col·laboració de la Regidoria de Medi Ambient, dirigit per Inma Ibiza junt amb la tècnica municipal, Carmen Santonja, durant aquest mes de juliol, han realitzat diferents tasques de Recuperació Ambiental del Vall de les Fonts, com són: eliminar restes inorgàniques i fangs contaminants per millorar principalment la qualitat de l’aigua i olors, treure plantes exòtiques i invasores i diferents treballs de manteniment i millora de la vegetació autòctona al seu desenvolupament i altra flora d’aquest ecosistema.

La importància per a Oliva d’aquesta zona, recau en portar aigües procedents dels naixements de Les Fonts durant tot l’any cap a la mar i de drenatge de les aigües en èpoques amb pluja. Gràcies a l’existència d’aigua durant tot l’any podeu trobar un gran nombre de vegetació i fauna de ribera que a altres zones humides ja ni existeixen i on, cada dia, molta gent passeja per gaudir d’aquest espai natural. Però, hi ha diversos problemes que impedeixen que aquest espai siga una Via Verda del poble a la mar on el ciutadà puga gaudir i passejar baix l’ombra, en un camí més segur on estiga diferenciat el pas per als vianants i dels vehicles, interpretar la nostra flora i fauna de les zones humides, tindre zones de descans on poder fer pícnic, llegir o descansar una estona en el trajecte. En definitiva, un espai on gaudir de l’esport i la natura.

Les tasques s’han iniciat en aquesta primera fase al tram del Morer fins al Pont del Bolo, les quals han consistit en l’eliminació de restes inorgàniques i fang. Aquesta tasca ha consistit en l’arreplegada manualment i amb maquinària de totes les restes inorgàniques.

També s’ha procedit a erradicar plantes exòtiques i/o invasores, ja que per al correcte desenvolupament de la nostra flora i fauna cal eliminar aquestes plantes i animals per afavorir que no competisquen i/o eliminen d’aquest ecosistema la nostra flora i fauna autòctona. Algunes plantes invasores eliminades són: ludvígia (ludwigia grandiflora), miraguano (araujia sericifera) i acàcia tres punxes (gleditsia triacanthos). Respecte a la fauna exòtica i/o invasora, Conselleria ha autoritzat a la retirada de la tortuga de florida

A més, s’han realitzat tasques de millora de la flora autòctona com són l’eliminació de la vegetació sota els pocs arbres de ribera existent, per a evitar-li competència i millorament del seu creixement vertical i estable per a un futur. També s’han fet desbrossaments de certes brosses competidores amb les autòctones per afavorir el creixement de la nostra flora, eliminació de parts vegetals seques i mortes o en mal estat fitosanitari per a millorar la sanitat de les plantes autòctones, com són el lliri groc (iris pseudacorus), bova (thypa latifolia), orella de llebre (alisma plantagoaquatica), senill (phragmites australis), entre altres.

Per últim, però no menys important, l’eliminació de la flora colonitzadora a prop del pont del Bolo per evitar el taponament del pont en cas de fortes pluges.

Les tasques no acaben ací, ja que queden pendents, de cara als pròxims mesos, una sèrie de treballs considerats també de gran importància, com són la plantació d’espècies arborades i/o arbustives en el tram 2, entre el Pont del Bolo i el Club Nàutic, per aconseguir dues coses: ombra necessària tant per a la recuperació d’aquest ecosistema, com per als que recorren aquesta Via Verda.

També, la instal·lació d’un abalisament de pals de fusta i corda per a delimitar la zona per als vianants de la del pas de vehicles. La destinada per al pas de vehicles serà tocant a les parcel·les del veïnat, per millorar el seu accés, mentre que la dels vianants serà al costat del Vall per poder passejar tranquil·lament baix una futura ombra i integrar-se amb la natura.

I per últim, l’execució de zones de descans o pícnic amb arbrat d’ombra, mobiliari urbà i panells interpretatius per conéixer aquest ecosistema.