Salta al contingut

Premsa

Oliva organitza la 3a Setmana de la Ciència els dies 7 i 8 de febrer al Centre Polivalent

La regidora de Medi Ambient, Imma Ibiza, ha presentat en roda de premsa les diverses activitats que conformen la 3a Setmana de la Ciència Oliva 2019, que se celebrarà els dies 7 i 8 de febrer al Centre Polivalent de la ciutat i que, igual que en edicions anteriors, està dirigida a alumnes de Batxiller Humanístic i Social, Cicles Formatius d’Economia/Empresa i Batxiller Científic de tota la comarca de la Safor.

Des de la Regidoria de Medi Ambient s’ha explicat que en la primera de les jornades, les tres conferències que s’oferiran versaran al voltant de diversos aspectes relacionats amb el món de la ciència, mentre que, la segona jornada tindrà un caràcter més econòmic i pràctic.

“Pensem que es tracta d’una activitat molt interessant per als alumnes pre universitaris, perquè a través de les diverses xerrades, conferències i ponències que es plantegen a la Setmana de la Ciència poden tindre una visió global de moltes vessants que els serviran per a poder definir el seu futur acadèmic universitari” assenyalava la regidora Imma Ibiza.

En aquesta tercera edició participaran 10 instituts de la comarca de la Safor, amb un total d’uns 300 alumnes cada dia. Seran conferències impartides per personal docent de la Universitat de València, especialistes en administració electrònica i emprenedors de l’empresa citrícola.

Durant les jornades estarà oberta l’exposició “Fotciència”, que ens explica a través de 40 fotografies diversos aspectes relacionats amb el món de la ciència de forma molt visual i gràfica.

Les jornades s’organitzen amb la col·laboració de la Regidoria de Medi Ambient, la Regidoria de Cultura i la Universitat de València.

 

PROGRAMACIÓ 3a SETMANA DE LA CIÈNCIA D’OLIVA

 

DIA 7 DE FEBRER (CIÈNCIA)

09.30 h – 10.30 h El repte de divulgar

Resum: divulgadors científics: Galileu, Voltaire, Darwin i Einstein … i dels riscos que van córrer per divulgar la seua obra.

Martí Domínguez i Romero: Escriptor valencià, especialitzat en narrativa i assaig. Va obtenir el 39é Premi Josep Pla el 6 de gener de 2007, convocat per l’editorial Destino, per la seua novel·la El retorn de Voltaire. Ha col·laborat al setmanari El Temps, amb articles en què combinava la natura amb la cultura. Des de l’any 1999 dirigeix la revista de recerca científica Mètode, motiu pel qual fou guardonat l’any 2007 amb el Premi Nacional de Periodisme.

Doctor en Biologia per la Universitat de València, especialitat en lepidòpters, ha alternat la recerca i la docència amb el periodisme i la literatura, i alguns dels seus treballs han estat recollits en forma de llibre. Tant en els assajos divulgatius com en les obres de ficció integra coneixements científics i culturals.

Amb la seua primera novel·la Les confessions del comte de Buffon, (1997) va guanyar el Premi Andròmina, el Premi Crexells i el de la crítica de la Universitat de València, premi que va obtenir també amb El secret de Goethe (1999), novel·la guardonada amb el premi Prudenci Bertrana. És membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans.

___________________________________________________________________

11.00 h – 12.00 h Explorant l’Univers més bèstia.

Resum: L’Univers és fortuït, moralment neutre i increïblement violent, segons va dir un personatge de pel·lícula. Des de la perspectiva terrestre pot sonar estrany, si considerem que el cel que veiem a simple vista és aparentment tranquil i estable. Tanmateix, la nostra Galàxia va plena de perills en forma de radiació d’alta energia o explosions potentíssimes. I, encara més, en altres galàxies, anomenades actives, es verifica l’afirmació del personatge: forats negres enormes que engulen tot allò que se’ls apropa i generen quantitats increïbles d’energia, tot modificant l’evolució i característiques de la mateixa galàxia. I, aleshores, com és que nosaltres ho podem veure tot des de la calma del nostre planeta? Us propose un viatge per l’univers més violent per acabar formulant i donant resposta a aquesta pregunta.

Manel Perucho Pla: És professor titular del Departament d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València i forma part de l’Observatori Astronòmic d’aquesta universitat. La seua investigació se centra en l’evolució de plasmes relativistes en diferents escenaris astrofísics, com ara les galàxies actives i els estels binaris amb forta emissió en altes energies. Ha publicat més de seixanta articles en revistes especialitzades d’abast internacional i ha participat en desenes de congressos internacionals, amb quinze xerrades invitades. La seua carrera científica ha transcorregut entre la Universitat de València i l’Institut Max Planck de Radioastronomia, a Bonn, Alemanya. Ha impartit seminaris i cursos de postgrau sobre el seu camp d’especialització arreu del món, i manté col·laboracions actives amb diferents universitats i centres d’investigació d’Itàlia, Regne Unit, Rússia, Estats Units, Japó, Argentina, Espanya i Alemanya, on fa estades periòdicament. A més, ha codirigit dues tesis doctorals, una de les quals va rebre el premi a la millor tesi d’Astrofísica a Alemanya de l’any 2013.

12.30 h – 13.30 h Sexe, drogues i dolor

Resum: Al laboratori treballem en la recerca de com afecten les drogues al cervell. Principalment estudiem l’alcohol i els factors que incrementen la vulnerabilitat a sofrir alcoholisme. Nosaltres hem trobat que el patiment de dolor pot constituir un factor de risc per a sofrir alcoholisme o recaure’n si la persona és abstinent. Actualment estudiem què fa el dolor al cervell i com aquests canvis derivats del patiment de dolor afecten a l’alcoholisme, amb la finalitat de trobar teràpies més adients per a aquests pacients.

Lucia Hipòlito Cubedo: És Llicenciada en Farmàcia per la Universitat de València i actualment compagina docència a la Universitat de València, Facultat de Farmàcia, Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica com a Professora Ajudanta Doctora.

Investiga, dins del grup de Recerca del Tractament de l’Alcoholisme sobre els efectes de les drogues, principalment l’alcohol i la seua incidència neurològica.

Després de la seua llicenciatura en 2005, va iniciar el seu doctorat, aconseguint el títol de doctora en Farmàcia l’any 2011, i va obtenir el Premi Extraordinari de Doctorat.

Ha estat també investigadora postdoctoral, des de 2011 fins a 2014, en el Departament Anesthesiology de Columbia University a Nova York.

 

DIA 8 DE FEBRER (ECONOMIA)

10.00 h – 11.30 h Conceptes bàsics d’administració electrònica per a usuaris


Resum: conceptes propis de l’anomenada administració electrònica o digital des de l’òptica de l’usuari, tenint en compte els requisits que es demanen per a relacionar-se electrònicament amb les administracions públiques -especialment els ajuntaments- en aspectes com les subvencions, els processos selectius, la contractació, o en tot el que relaciona la transparència i el govern obert.

Víctor Almonacid: Secretari de l’administració local, categoria superior. Màster en Noves Tecnologies aplicades a l’Administració Pública. Màster en Planificació estratègica.

Secretari General de l’Ajuntament d’Alzira. Vicepresident responsable de Noves Tecnologies del Consell General de COSITAL. Membre de l’equip tècnic de les Comissions de Modernització, Participació Ciutadana i Qualitat; i de la Societat de la Informació i NNTT de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). Vocal d’UDITE (Federació Europea de Caps Executius de Governs Locals). Membre de la RECI (Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents). Membre del Grup de Treball del Comitè Sectorial per al Document, Expedient i Arxius Electrònics de l’Administració General de l’Estat. Autor de nombroses publicacions. Premi a l’innovador públic de l’any 2015. Premi NovaGob Excel·lència 2015 al millor blog (Nosoloaytos).

12.00 h – 13.30 h Noves idees de negoci en el sector agroalimentari i com implementar-les amb el mètode Lean Canvas. L’empresa Tarongina: Dolceria com a cas d’èxit d’emprenedoria agroalimentària.


Resum: Aplicació pràctica de com generar noves idees per a crear un negoci basat en el sector agroalimentari. Exemple pràctic l’empresa «Tarongina Dolceria» Els assistents participaran de forma pràctica en la creació d’una empresa després d’escoltar els ponents. Se’ls repartirà una plantilla per poder realitzar l’exercici pràctic; és convenient que els alumnes porten un bolígraf per poder escriure.

Juan José Lliso Laguarda: Enginyer Tècnic Agrícola i màster en Direcció de Cooperatives i altres empreses Associatives Agràries per la Universitat Politècnica de València. Durant molts anys ha desenvolupat la gestió comercial en l’empresa privada.

Des de l’any 2000 ha impartit formació agroalimentària en jornades i cursos organitzats per l’IVIA i la Conselleria d’Agricultura.

En l’actualitat treballa en el Servei de Transferència i Tecnologia Agrària que pertany a la Conselleria d’Agricultura, sent el responsable de la formació en emprenedoria agroalimentària.

Tècnic d’Investigació i Desenvolupament Esp. Comercialització i Màrqueting Agroalimentari STT-Estació Experimental Agrària de Vila-real Conselleria d’Agricultura, MA, CC i DR.

Claudia Bosi: Titulada en Belles Arts per l’Escola Prilidiano Pueyrredón de Buenos Aires. Ha desenvolupat la seua activitat professional com a cuinera i pastissera a Buenos Aires, Barcelona, Sardenya i en el vaixell de creuers Royal Caribbeam.

En l’actualitat, i des de 2010, desenvolupa l’activitat de pastissera com a negoci propi, Tarongina Dolceria, al municipi de Piles, i està dedicada a l’elaboració i transformació de productes de cítrics valencians.

Col·labora, des de 2016, amb la Fundació Todolí Citrus en la investigació i producció de subproductes cítrics.