Cèlia Cerezo, directora del documental “Els Camins de la Memòria,” ha comentat breument com enregistrar testimonis orals i la importància de construir un fons documental.
Les regidories d’Educació i Memòria Democràtica de l’Ajutament d’Oliva col·laboren amb els instituts d’Oliva per desenvolupar, amb el CEFIRE, un programa d’aprenentatge per objectius per fer front a la desmemoria.
Treballar la història és molt important per a tota la societat però sobretot amb els joves que d’ací a poc temps representaran el nostre futur.
Producte de la col·laboració entre les Regidories d’Educació, de Cultura i de Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Oliva, el Teatre Olímpia acull la projecció del documental gravat a Oliva “Els Camins de la Memòria”.
La directora, Cèlia Cerezo, que ens ha acompanyat en la projecció, s’ha dirigit als alumnes explicant-los la seua experiència en l’elaboració de les peces documentals, l’enregistrament dels testimonis i el valor historiogràfic que té l’elaboració d’un arxiu documental.
La jove directora ha remarcat les tasques de recerca dels ciutadans d’Oliva. “Al capdavant de la direcció del documental, m’he dedicat a passar el text imprés al format audiovisual, tot el mèrit és dels investigadors i veïns d’Oliva.” Ha afirmat Cèlia Cerezo.
Josep Escrivà, el Regidor de Memòria Democràtica, ha fet èmfasi en la importància del rigor de les investigacions historiogràfiques i la recerca de la memòria oral. “En el documental hi ha testimonis que cobreixen ambdós punts de vista predominants, els resultats de les investigacions historiogràfiques ens agradaran més o menys però han d’estar fonamentats en el rigor”, ha comentat Josep Escrivà, que ha seguit puntualitzant que, tot i que aquestes qüestions estan emparades per la llei, també és molt important treballar la memòria a través de la historiografia, la memòria oral i la docència per poder combatre la tendència negacionista que està aflorant.
Els projectes sorgeixen de la voluntat dels centres per treballar la qüestió de la Memòria Històrica i hi ha assistit alumnes de quart d’ESO i primer de Batxiller d’ambdós instituts d’Oliva, de l’IES Gregori Maians i del IES Gabriel Ciscar, que estan duent a terme amb la col·laboració de la Regidoria de Memòria Democràtica i el CEFIRE.
El Documental els “Camins de la Memòria” és una producció de l’Ajuntament d’Oliva i recull les principals adventistes històriques relacionades amb els períodes que comprenen la Guerra Civil Espanyola i la posterior Postguerra, amb testimonis de persones executades entre agost i desembre de 1936, dels fronts (Extremadura, Terol, Ebre, Jarama…), dels xiquets i xiquetes traslladats a Rússia (Crimea, Moscou, Leningrad…) i entre altres, de la solidaritat a les colònies (Madrid, Noruega…) o dels empresonats a camps de concentració nazis (Mauthausen, Gusen) i dels afusellats (Paterna, Gandia, Sueca, Camp de la Bota).
L’anomenat documental és part d’un projecte viu que pretén recuperar la memòria local del municipi d’Oliva i es pot consultar a través del web http://www.elscaminsdelamemoria.com.
Enllaços d’Interés:
-Llistat de les persones d’Oliva mortes violentament, desaparegudes o represaliades entre el 1936 i 1948.
http://www.elscaminsdelamemoria.com/llistats/
-Treballs a la Fossa 100 https://oliva.es/noticia/59104/comencen-els-treballs-dexhumacio-de-la-fossa-100-de-paterna-on-jauen-cinc-persones-naturals-doliva/
-Ley 14/2017, de 10 de noviembre, de memoria democrática y para la convivencia de la Comunitat Valenciana: https://www.boe.es/buscar/pdf/2017/BOE-A-2017-15371-consolidado.pdf