Salta al contingut

Premsa

L’Ajuntament d’Oliva acull la presentació en societat de l’Associació de Familiars de Represaliats i Represaliades pel Franquisme (ARFO)

Aquest divendres s’ha presentat oficialment, al salò de plens de l’Ajuntament d’Oliva, l’Associació de Familiars de Represaliats i Represaliades pel Franquisme. El col·lectiu reuneix desenes de familiars de víctimes, així com historiadors/es i persones interessades i implicades en la recuperació i la reparació de la memòria democràtica a la ciutat.

La junta directiva d’aquesta nova entitat ha estat rebuda, en nom de la Corporació Municipal, per l’alcalde de la ciutat, David González, el regidor de Memòria Democràtica, Josep Escrivà, la vicealcaldessa, Ana Morell, i la portaveu suplent del grup municipal Compromís, Yolanda Balaguer.

L’Associació ARFO també ha aprofitat aquest matí per realitzar la primera reunió de la seua junta directiva, fent una invitació honorífica a l’alcalde de la ciutat, David González, primer representant de la principal i màxima institució democràtica de la ciutat que ha estat acompanyat pel regidor de Memòria Democràtica Josep Escrivà.

La constitució d’ARFO és una fita molt important perquè és la primera associació del País Valencià que es constitueix en estos termes: Familiars de Represaliats i Represaliades pel Franquisme d’Oliva, que agrupa els esforços comuns dels represaliats d’un municipi concret independentment del lloc on acabaren injustament les despulles dels seus ascendents. Per higiene democràtica és molt important la implicació de totes les administracions públiques en una causa comuna com aquesta” assenyalava el regidor Josep Escrivà.

Teresa Llopis, presidenta de l’associació, per la seua banda ha indicat que “és de tots i totes, i no entén de colors polítics, es tracta de recordar i reparar esta part de la història que com a demòcrates estem obligats a recuperar i homenatjar, com ho fan la resta dels països d’Europa i del món”.

ARFO naix amb la vocació de dur a terme una tasca de recuperació i reparació de la memòria democràtica i també d’investigar i dignificar les històries amagades de milers de ciutadans i ciutadanes que van patir durant aquells anys de la dictadura accions violentes de represàlia, que en nombrosos casos els va costar la vida. Un dels seus objectius principals és dignificar la història de les dones i reivindicar el paper clau que van exercir en aquesta etapa.

L’organització pretén intensificar la implicació dels poders públics en aquesta comesa. Com apunta la presidenta de l’associació Teresa Llopis: “És necessari que totes juntes trenquem ja amb aquest silenci. Ha arribat el moment d’afrontar amb un tarannà conciliador i integrador, però al mateix temps reivindicatiu, aquest silenci patit per les nostres famílies i tornar-los al lloc que es mereixen en la història més recent de la democràcia”.

Així mateix, el col·lectiu es fonamenta sobretot en la defensa, difusió i suport dels drets humans fonamentals, recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans, així com en la recentment aprovada Llei 14/2017 de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana aprovada el 10 de novembre per la Generalitat.

ARFO crida a la participació ciutadana i busca contactar amb totes aquelles persones vinculades amb la causa i que tinguen familiars desapareguts o represaliats. Qualsevol persona pot posar-se en contacte amb l’Associació a través del correu electrònic: arfoliva@gmail.com o també poden sol·licitar més informació al telèfon 96 285 0250, extensió 503.

La Junta Directiva, està presidida per Teresa Llopis Guixot, acompanyada per Maria Frasquet Fenollar com a tresorera, Antoni Gisbert Gisbert com a Secretari i Verònica Fuster Parra, Isabel Sabater Morató, María Isabel Vallecillo i Purificació Peiró Bertomeu com a vocals.