Salta al contingut

Premsa

L’Associació de Represaliats i Represaliades pel Franquisme a Oliva, presenta el projecte de Memorial que han dissenyat per retre honor a les víctimes del Franquisme d’Oliva

El projecte del memorial als represaliats pel Franquisme a Oliva s’ha presentat en el saló de plens als membres de la corporació, a representants d’altres associacions i als familiars de les víctimes

L’escultura identificarà al voltant de 70 víctimes del franquisme a Oliva que van ser assassinades en temps de pau, i soterrades en fosses comunes als cementeris de Paterna, Gandia i Sueca

El projecte de memorial que ha dissenyat ARFO (Associació de Represaliades i Represaliats pel Franquisme a Oliva) amb l’objectiu de rememorar i retre honor a les víctimes del franquisme, es va presentar ahir dia 6 d’octubre del 2020, a les 18.30 hores, en el saló de plens de l’Ajuntament d’Oliva.

La presentació ha estat a càrrec de la presidenta de l’Associació de víctimes del franquisme a Oliva, Teresa Llopis i l’arquitecte que ha dissenyat el monument, José Colomar. Josep Escrivà, regidor de Memòria Democràtica, va obrir l’acte donant les gràcies a tots els assistents i disculpant a les persones que no van poder assistir-hi per raons d’aforament; després ha tingut unes paraules de suport a la iniciativa d’ARFO, a la qual s’adherirà l’ajuntament.

«Reiterant el que ja sabeu, teniu tot el suport de l’Ajuntament d’Oliva, que des de ja fa un temps ha estat treballant per recuperar la memòria amb diverses accions i actes. I m’agradaria destacar que la construcció d’un memorial és un acord del Ple, adoptat en 2017, i ara s’aproxima el moment de materialitzar-lo». Va afegir Josep Escrivà, en qualitat de regidor de Memòria Democràtica en l’Ajuntament d’Oliva.

Tot i que a l’acte s’ha convidat als membres de cada grup polític que configura la corporació municipal, només han assistit membres del govern municipal, Ana Morell, vicealcaldessa i Miguel Monzonís, regidor de Cementeris. A més també han assistit representants de diverses entitats participatives del municipi d’Oliva, i de la Comarca de la Safor, com ara l’Agenda Local 21 d’Oliva, l’Associació Progreso i Solidaridad i l’Associació de Republicans de la Safor. També delegats de cada una de les fosses comunes en les quals hi ha cossos de veïns i veïnes d’Oliva, 100, 111, 112, 114, 115. 126 i 128.

En finalitzar l’acte, tots els assistents han manifestat la conformitat i bon gust de l’obra proposada i l’alcalde d’Oliva, David González, ha tingut unes paraules de conclusió:

En paraules de l’alcalde d’Oliva, David González «el saló de plens, que ja va acollir l’acte de constitució de l’Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme a Oliva, és el lloc idoni per a donar a conéixer aquest projecte per les connotacions democràtiques que té un ajuntament, però també perquè és la casa de totes i tots. Precisament en aquest saló de plens, el 2017, es va acordar complir la Llei de Memòria democràtica i entre les mesures d’acord figura la creació d’un monument memorial a les víctimes».

El monument, carregat de connotacions simbòliques, estarà ubicat en una jardinera cavada per sota del nivell del sol i emplenada de pedres blanques que simbolitza una fosa amb restes calcàries dels ossos, fins al moment sense identitat. Consta d’una estructura metàl·lica d’acer patinable (amb acabats oxidats artificialment) que fa al·legoria al mur oxidat per la sang derramada i pel pas del temps fins a trobar la pau. El mur conté la llista dels 70 noms de les víctimes, en acer polit, que conformen una escala que emergeix des de la fossa buscant una obertura en forma de finestra. Uns bancs, enllumenat i paviment diferenciat farà de l’obra un espai per a l’experiència, i una olivera, símbol de pau i perennitat, protegirà la intimitat del monument i de les persones que el visiten.