Ahir es va presentar davant dels mitjans de comunicació la celebració de la 9a Mostra Gastronòmica Ciutat d’Oliva que es durà a terme del 22 al 25 de setembre i que culminarà amb el Macrotast el dissabte al Passeig Lluís Vives. Innovació però a la vegada difusió dels orígens tradicionals de la nostra cuina i els seus valors han estat l’objectiu primordial a l’hora d’elaborar la programació d’enguany. La Regidora de Turisme d’Oliva, Mireia Morera, acompanyada dels xefs Manuel Alonso de Casa Manolo (Estrela Michelín) i Evarist Miralles, campió d’Espanya Bocuse d’Or 2011 han presentat al Saló de Plenaris de l’Ajuntament la celebració de la 9a Mostra Gastronòmica Ciutat d’Oliva. Productes de temporada i de proximitat, eixe és el secret de la cuina que es vol promocionar en esta novena edició de la Mostra sota un objectiu clar, els valors de la cuina de sempre d’Oliva. Important per als agricultors, els restauradors i com no també per als consumidors d’este tipus de cuina tradicional. Morera s’ha mostrat feliç de poder anunciar la celebració d’este esdeveniment que organitza el departament de Turisme amb la col·laboració del Patronat Provincial de Turisme, l’Associació Gastroliva i el Mercat Municipal que oferirà els premis als guanyadors del concurs de pebrera farcida que se celebra el mateix dissabte de matí. Les accions, segons comentava la regidora, s’emmarquen sota tres línies diferenciades:
- Les Jornades Gastronòmiques en els restaurants de la ciutat i que se celebraran de dijous a diumenge. Una varietat de locals oferiran menús especials per a l’ocasió; el menú de cuina més tradicional, el menú de la cuina de marjal i el menú amb productes d’alta gama anomenat Oliva Experience.
Dins dels restaurants participants estan els següents: El Lloc, el Pelut, el Leñador, Restaurant Tango, Iri el Roig, La Goleta, Restaurant Aura, Kiko Port, La Font Salada i Ca Fran.
- ‘Les Escoles al Mercat’. “Per a mantenir viva la cultura gastronòmica hem pensat que era importantíssim arribar als més menuts, als més grans també, per això i amb la col·laboració del departament d’educació, els escolars de 5é de primària estan visitant el Mercat Municipal des de hui i fins dijous” així ho explicava Morera. Al Mercat se’l explica des del punt de partida de la pebrera farcida, la piràmide dels aliments i els valors nutricionals dels productes de temporada.
- Actes Públics: “els actes que s’han organitzat es desenvoluparan al voltant del Mercat Municipal i el Passeig Lluís Vives i passen pel tradicional i tan esperat Concurs de Pebrera Farcida, així com un taller de coques de “pasta bona” que diguem en Oliva, per als xiquets durant el matí” destacava Morera.
El Mercat Municipal oferirà lots de productes per als dos primers finalistes del concurs, un lot gran per al guanyador del concurs, i un lot més menut per al segon classificat. Els dos lots inclouen entrades per a Terra Natura ja que participaran també els xiquets i xiquetes de la població. Ja de vesprada se celebrarà el Macrotast on es combina la gastronomia local amb carns que oferiran establiments de la ciutat així com el maridatge de vins de la zona dels Alforins que es podrà degustar amb la compra de tiquets que es farà allí mateix. Al Macrotast participaran les carniceries de Joan Costa, Més que carn, Hamburnatur i el menjar de Ca Fran i el Mosset. En total nou bodegues valencianes que oferiran els seus productes juntament amb els locals: Rafael Cambra, El Celler del Roure, Los Frailes, Daniel Belda, Vinos de la Viña, Heretat de Taverners, Arraez, Clos de la Vall i Los Pinos. La regidora ha volgut destacar la presència de Manuel Alonso i d’Evarist Miralles en la Presentació de la 9a Mostra Gastronòmica que se celebrarà el proper 22 de setembre al Centre Polivalent a les 19 de la vesprada i que consistirà en un showcooking dels dos xefs convidats. Ambdos han estat presents a la roda de premsa i han mostrat la seua satisfacció per formar part d’esta novena edició de la Mostra. Manuel Alonso de Casa Manolo serà l’encarregat d’una atrevida proposta que formarà part d’eixa presentació de dijous, i és que se li ha encomanat versionar la tradicional pebrera farcida. Per a Manuel és “un orgull que m’hagen fet este encàrrec ja que és la primera vegada que es fa i a més a més m’he criat tastant les pebreres familiars i estos dies de probes he recordat molt aquella època”. Manuel ha reconegut que “és un repte i una responsabilitat i ja duc més d’un mes treballant i buscant un resultat final que siga satisfactori, sense allunyar-me dels ingredients de sempre, és a dir, la pebrera, la tonyina i l’arrós”. L’objectiu és utilitzar els productes de la terra, els tradicionals i de proximitat. Manuel ha reconegut que “és una acció interessant i que té molta projecció ja que la gastronomia es cultura i s’ha posat en un punt important en el nostre país”. Evarist Miralles també ha agraït que hagen comptat amb la seua participació i ha destacat que “el lloc on vivim configura el producte que elaborem i que ens fa singulars” i aquesta singularitat és molt rica. També ha reconegut que el nostre paisatge s’assembla al de zones d’altres països i per tant el turista que ens visita se sent pròxim a la nostra gastronomia. Evarist Miralles s’encarregarà de retrobar-nos amb la cuina de Marjal en el showcooking de la presentació i en la roda de premsa ha suggerit que “estic treballant en la línia de la terra, el riu i l’aire que són els elements que formen part dels paisatges de Marjal”. Miralles ha recordat que si fa nou anys que se celebra la Mostra i continua mantenint-se això només ja és garantia d’èxit. La regidora ha aprofitat per “convidar a tots aquells que han disfrutat alguna vegada de la gastronomia d’Oliva i també als qui no la coneixen que aprofiten i la disfruten”.