Oliva és un municipi de la Comunitat Valenciana. Situat al sud-est de la península Ibèrica, en la comarca de La Safor. Compta amb 28.400 habitants (Dades INE 01/01/2011).

GEOGRAFIA

Està situada a les Comarques Centrals Valencianes, limitant per la costa sud amb Dénia (Marina Alta), i per la costa nord amb Piles (també de la Safor). La major part de la zona urbana d’Oliva està situada a 5 metres sobre el nivell del mar.

Coordenades: Latitud i longitud: 38°55′ Nord i 0°07′ Oest.

Pel seu relleu geogràfic es pot dividir en quatre zones bé diferenciades: la muntanya, el pla ocupat per l’horta i la major part de la zona urbana, la zona costanera a l’est, i la zona d’aiguamolls (Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva) al sud-oest.

La costa és baixa i sorrenca, gaudeix de 10 Km de platges vorejades al llarg de gairebé tota la seva longitud per dunes que separen els horts de tarongers i el mar. El clima és mediterrani.

Esment a banda mereix el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, zona humida amb abundant fauna i vegetació autòctona de gran valor ecològic.

Oliva és la segona població pel volum d’habitants i pel tamany del terme municipal, de tota la comarca de La Safor.

TERME MUNICIPAL

El terme municipal d’Oliva té una extensió de 59,61 km2 limita amb les següents localitats: L´Alqueria de la Comtessa, La Font d´en Carròs, Piles i Vilallonga (totes elles de la Safor) i L’Atzúbia, Dénia i Pego de la comarca de la Marina Alta.

ECONOMIA

Tradicionalment ha estat una població eminentment agrícola – amb el predomini del cultiu del taronger -, encara que des dels inicis dels anys 70, va començar a manifestar-se un notable creixement industrial i turístic, tot i que el conreu de la taronja continua sent important a la nostra ciutat. Avui en dia, el sector serveis de comerç, hosteleria i turisme, té un pes específic molt destacat.