Salta al contingut

Premsa

Comunicat conjunt sobre la paralització de les obres de la Rambla de la Gallinera a Oliva

L’alcalde i els portaveus de tots els grups polítics municipals de l’Ajuntament d’Oliva valoren amb molt d’escepticisme el resultat de la reunió mantinguda el passat dimecres per representants de l’Ajuntament i de la Direcció General de l’Aigua, del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, sobre la paralització de les obres de laminació i drenatge de la Rambla de la Gallinera.

 

La Directora General de l’Aigua va transmetre a la delegació de l’Ajuntament que el Ministeri té la intenció de construir la presa, i complir amb el contracte de les obres, però alhora va dir que no podia garantir la seua construcció. En tot cas, es va comprometre a donar una resposta definitiva en octubre d’enguany.

 

 

Tal com es va anunciar la setmana passada, una delegació de l’Ajuntament d’Oliva, formada per l’alcalde, el regidor de planificació urbanística i un tècnic municipal especialitzat, es va desplaçar dimecres 5 d’agost a Madrid, per reunir-se amb la Directora General de l’Aigua i representants de l’empresa pública Acuamed, encarregada de dur a terme el projecte de laminació i drenatge de la Rambla de la Gallinera.

 

En la reunió es van tractar dos aspectes essencials al voltant d’este projecte tan important, per un costat, la seguretat de la població en l’estat actual de les obres, i per l’altre, el desbloqueig de la construcció de la presa per part del Ministeri.

 

Pel que fa als aspectes de seguretat, Liana Ardiles, Directora General de l’Aigua, va manifestar que amb la infraestructura actual, sense la presa, la seguretat de la població del sud del casc urbà d’Oliva queda garantida. Encara que va reconéixer que el projecte requeria d’un pla que recollira els protocols de seguretat i de gestió de tota la infraestructura construïda. És per això que el Ministeri treballa en l’elaboració d’un pla de gestió i seguretat de la infraestructura actual, que estarà finalitzat abans de finals de 2015.

 

Pel que fa a la paralització de la presa, la Directora General va reconéixer que s’està allargant massa en el temps, des de finals de 2011, però el motiu que va manifestar és que els enginyers no acaben de posar-se d’acord per la poca consistència del terreny, i des d’aleshores s’estan fent cates, excavacions i càlculs. La solució definitiva haurà de tractar-se prèviament en la comissió nacional de preses. La intenció del Ministeri és construir la presa i complir amb el contracte de les obres, però en estos moments no està assegurada la construcció. En qualsevol cas, la Directora General es va comprometre a prendre una determinació definitiva en octubre d’enguany, que serà comunicada a l’alcaldia.

 

La delegació de l’Ajuntament d’Oliva va manifestar el seu desacord total i absolut amb un escenari de futur que no contemple la presa i la finalització del projecte sencer, explicant els arguments exposats en els informes municipals. I va exigir una solució urgent.

 

Igualment, va mostrar el rebuig de la corporació municipal amb el fet que el projecte dels pressupostos generals de l’estat no incloguen una partida per fer possible dita finalització. A la qual cosa, la representant d’Acuamed va respondre que l’empresa pública disposa de finançament suficient per a la finalització, en cas que es reanuden les obres.

 

L’alcalde va reunir ahir la Junta de Portaveus per tal d’informar de la reunió. Aquesta va valorar molt negativament el resultat, ja que no va passar d’una mera declaració d’intencions per part de la Directora General, sense cap garantia de què les obres s’acabaran tal com consta en el projecte, amb la construcció de la presa. És per això, que si a l’octubre d’enguany el Govern de l’Estat no compleix amb el seu compromís, i sobretot, no garantitza la finalització del projecte amb la construcció de la presa, s’estudiarà l’adopció de mesures de pressió contundents, donat que la Corporació Municipal no va a consentir que el projecte més important dels duts a terme a Oliva fins ara, quede executat a mitges.

 

Cal recordar que la Unió Europea ha obert un expedient sacionador al Regne d’Espanya per no haver finalitzat el projecte de la Rambla Gallinera, entre altres obres contra avingudes per reduir el risc d’inundació, ja que estan finançats en bona part amb fons europeus.

 

Per últim, la Junta de Portaveus també ha determinat la realització d’una visita a les obres en les properes setmanes, a efectes informatius, a la qual es convidarà als periodistes dels mitjans de comunicació locals i comarcals, així com a representants de l’Acuamed i de la pròpia Direcció General de l’Aigua.