Salta al contingut

Premsa

Celebra Sant Dionís a Oliva

L’Associació de Comerciants d’Oliva (ACCO), en col·laboració amb la Delegació de Comerç, Mercats i Consum de l’Ajuntament, que dirigeix Pepe Salazar, ha organitzat el sorteig de 15 ‘mocadoraes’ commemoratives del 9 d’octubre, Dia de la Comunitat Valenciana. Si voleu participar, només heu de realitzar alguna compra en qualsevol comerç associat. El sorteig es celebrarà dijous 8 d’octubre, a les 14.00 h, al Mercat Municipal. Amb aquesta activitat, ACCO i l’Ajuntament volen contribuir a la recuperació d’una tradició pròpia tan bonica com és el Dia dels Enamorats Valencians.

La ‘Mocadorà’ o ‘Dia de Sant Dionís’ és una tradició valenciana que es remunta a l’entrada del Rei Jaume I i la seua esposa, la Reina Violant, el 9 d’octubre de 1238. Aleshores els valencians els van oferir fruites i verdures de l’horta valenciana, embolcallats en un mocador, en senyal de vassallatge.

Més endavant, els mestres confiters van convertir els fruits de l’horta en dolços per regalar-los a la promesa el 9 d’octubre, que va quedar com el Dia dels Enamorats Valencians i també del Patró dels Mestres Confiters.

La festivitat es completava amb els trons dels coets en una gran festa que commemorava la Conquesta del Rei En Jaume, fins que el 1707, amb la Derrota d’Almansa i l’entrada en vigor dels Decrets de Nova Planta, les festes i tradicions valencianes quedaren prohibides. Aleshores, els mestres confiters van afegir, al conjunt de dolços de la mocadorà, el tronador i la piuleta, per tal també de reforçar el Dia dels Enamorats Valencians.

Així, hui la ‘Mocadorà de Sant Dionís’ consisteix a regalar a la promesa a la dona, un conjunt de dolços fets amb ametlla i sucre i farcits de rovell, tot empaquetat amb paper i també un mocador, que li dóna nom a la festa i que la dona guardarà any rere any, des que van començar a festejar.