Salta al contingut

Premsa

El Trinquet d’Oliva acull l’exposició temporal “Faixa Roja, Faixa Blava. La pilota valenciana”

La Regidoria d’Esports informa que es podrà visitar fins el 17 d’abril

L’exposició “Faixa Roja, Faixa Blava. La Pilota Valenciana” es podrà visitar a la sala d’accés principal del Trinquet Municipal d’Oliva, a partir de hui dimarts, 1 de març, i fins el proper 17 d’abril. Aquesta és una mostra produïda pel Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València, el Museu de Pilota de Genovés i l’Ajuntament de Genovés.

El material exposat consta de plafons informatius, escultures de Manolo Boix, maquetes d’espais de joc, i diversos audiovisuals, que expliquen de manera clara i atractiva les bases fonamentals de l’esport, presentant el tema d’una forma didàctica per tal d’atreure el gran públic.

“L’exposició pretén donar a conèixer a la població l’esport de la pilota valenciana, una pràctica que gran part de la societat reconeix com una de les principals manifestacions de la nostra cultura. Tanmateix aquest reconeixement s’acompanya d’un desconeixement generalitzat de les seues regles i el funcionament” assenyalava el regidor d’Esports, Blai Peiró.

El proper diumenge, 6 de març i coincidint amb la final de pilota del campionat local de falles es realitzarà un acte amb les autoritats municipals i autonòmiques.

El comissari és David Sarasol, director del Museu de la Pilota de Genovés, i està coordinada, des del Museu Valencià d’Etnologia, per Juan Antonio Alcántara, cap d’Exposicions Itinerants, i José Vicente Aguilar, cap de Projectes Territorials. La pilota valenciana és alhora un esport conegut i desconegut. Pràcticament tots saben de la seua existència i la reconeixen com un esport pròpiament valencià, fet que li atorga una forta càrrega identitària. Ara bé, en la mateixa proporció es desconeixen els mecanismes bàsics del joc i les seues variants. Fins i tot, dins el món dels aficionats també és molt habitual que coneguen les modalitats més implantades a la seua comarca però que ignoren les formes del joc d’altres zones.

A diferència de molts altres esports, en la pilota ens trobem amb una pràctica que adopta diverses formes de jugar, que té lloc en diferents tipus de pistes i que arriba fins i tot a tenir normes particulars adaptades als diferents espais de joc. Aquesta diversitat de formes de jugar i d’adaptacions locals del reglament és una riquesa i també una trava a l’hora de fer créixer la quantitat d’aficionats.