Salta al contingut

Premsa

Oliva i Potries celebren per primera vegada el Dia Internacional dels Museus

El divendres, 20 de maig, els espais museístics d’ambdós municipis obrin les seues portes, per primera vegada, de nit, per a celebrar la Nit dels Museus. L’alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, compareix junt amb el regidor de Museus de l’Ajuntament d’Oliva.

El regidor de Cultura, Enric Escrivà, ha presentat les activitats programades des de la delegació de Museus i Patrimoni Artístic amb motiu del Dia Internacional dels Museus, que se celebra cada any el 18 de maig.

Com a altres punts d’Europa, la nit del divendres dia 20 s’obrin els museus d’Oliva per a gaudir d’una nit d’experiències i emocions, tot entorn de la cultura, de manera gratuïta. Fins a les 00.00 hores de la matinada, obriran les seues portes el Museu Arqueològic, el Museu Etnològic, el Museu Casa de Maians i el Museu de l’Actor Vicente Parra. A més de gaudir d’accés a totes les exposicions, temporals i permanents, el públic podrà participar en un ampli programa d’activitats adreçat a totes les edats.

“Divendres, 20 de maig, la Xarxa de Museus obrim les portes i convidem a tothom a descobrir o redescobrir els nostres espais i col·leccions d’una manera diferent: de nit. A més de visitar les exposicions amb una altra llum, el públic podrà gaudir d’una ruta teatralitzada, microteatre, música, jocs i un sopar a l’aire lliure” assenyalava el regidor Enric Escrivà.

Un viatge en el temps

En aquesta estrena, els assistents tindran l’oportunitat d’aproximar-se de manera lúdica i participativa a una de les etapes històriques més significatives d’Oliva. La plaça d’Alonso serà el punt de trobada d’una ruta teatralitzada a través dels segles XV i XVI, i en la qual diferents personatges faran breus aparicions a peu dels carrers Abadia, Comare o Moreres, entre d’altres.

 Fotografia, microteatre, arts plàstiques i música

La programació de la Nit dels Museus inclou la inauguració de dues exposicions temporals. A partir de les 21.00 hores, el Museu Etnològic acull la mostra “Plou sobre terrats submarins”, en què 28 professionals il·lustren els relats del llibre homònim del periodista Joan Tur. La companyia teatral Lletraferits & Comediants interpretarà alguns dels textos d’aquest treball literari, escenificant les històries en el mateix museu. Mentre que a les 21.30 hores, al Museu Casa de Maians, l’Associació de Pintors Aficionats d’Oliva convida a conéixer el conjunt de la seua obra pictòrica del 2016. La inauguració comptarà amb l’acompanyament musical d’alumnes del Conservatori Professional de Música Josep Climent.

 El Gran Trivial dels Museus

Joves d’Oliva en Moviment organitza el Gran Trivial dels Museus per a posar a prova els coneixements de menuts i grans. L’acte tindrà lloc al mateix carrer Major, a les portes del Teatre Olímpia i Museu de l’Actor Vicente Parra, on hi haurà un sopar amb aperitius i beguda, i on els assistents només hauran de dur el seu propi entrepà.

 Gimcana GPS

La delegació de Museus, en col·laboració amb eXtrem Tracks, ha previst una activitat lúdica i formativa adreçada als alumnes de 5é de Primària, per als dies 18 i 19 de maig. La Gimcana GPS esdevé una ruta didàctica al voltant dels diferents espais museístics d’Oliva en què l’alumnat participarà d’una sèrie de proves amb la presència de les noves tecnologies d’orientació: l’organització lliurarà als alumnes una brúixola GPS, que els permetrà la recerca de materials, objectes i recompenses.

“Amb la realització d’aquesta activitat es pretén oferir una alternativa lúdica–cultural a l’oci juvenil per poder augmentar el coneixement que les xiquetes i els xiquets tenen de la seua ciutat: història, cultura, personatges, patrimoni, i els seus elements més importants, interessants i atractius”, assenyala el regidor Escrivà.

La cultura museística també pren el protagonisme a Potries

Potries també celebra el Dia Internacional dels Museus i del dimecres dia 18 al diumenge, 22 de maig, ofereix propostes de diversa índole i per a tots els públics: tallers, xerrades, visites guiades i teatralitzades, i excursions.

“Aquest any, per primera vegada, podem celebrar aquesta diada amb la Cassoleria d’Àngel Dominguez oberta al públic. Per això, l’Ajuntament de Potries ha volgut preparar tot un seguit d’activitats al llarg de la setmana, per tal d’apropar al veïnat la paraula ‘museu’ i el que suposa de divulgació i de protecció de la cultura en general, i de la cultura popular del nostre poble en particular”, assenyalava l’alcaldessa de Potries.

“Aquesta és la primera vegada que col·laborem ambdós ajuntaments i de segur que no serà l’última. Pretenem crear un vincle entre els nostres visitants, que rebran informació de la programació oferida des de la Xarxa de Museus d’Oliva per tal que puguen desplaçar-se allí i gaudir també de tot allò que ofereix la ciutat veïna en aquesta jornada tan especial per als museus”.

El Dia Internacional dels Museus se celebra cada 18 de maig des de l’any 1977. Un dia de l’any on els museus són els veritables protagonistes, obrint les seues portes i oferint una atractiva oferta d’activitats per sensibilitzar als visitants de la seua importància en el desenvolupament de la societat.

La Nit dels Museus és una iniciativa del Consell d’Europa en la qual participen més de quatre mil museus de quaranta països i que enguany ha arribat a la dotzena edició.