Salta al contingut

Premsa

La presentació de la 9a Mostra Gastronòmica Ciutat d’Oliva situa Oliva com a clar referent gastronòmic

El Centre Polivalent d’Oliva va acollir ahir la presentació de la 9a Mostra Gastronòmica Ciutat d’Oliva, amb la participació del xef Manuel Alonso, que va fer un homenatge a la tradicional pebrera farcida, i el xef Evarist Miralles, que va defensar la cuina de la marjal amb quatre plats de sempre però fent servir les tècniques més actuals.

Oliva va ser testimoni ahir per la vesprada d’un moment únic en què es va poder viure la incomparable experiència de veure cuinar en directe dos xefs de reconegut prestigi, tots dos molt propers a la nostra ciutat. Tant Manuel Alonso com Evarist Miralles van captar ahir l’atenció i les mirades dels presents amb les seues tècniques innovadores i la seua capacitat de crear els més saborosos plats amb les més originals tècniques i presentacions. Cada un tenia un objectiu molt clar i concret, Manuel Alonso havia de presentar una versió de la popular pebrera farcida, per a la qual va utilitzar tècniques innovadores que hui s’usen a les cuines professionals, mentre que Evarist Miralles havia de recuperar plats de la tradicional cuina de marjal. En concret, Evarist va cuinar ahir una flor de llisa amb sofregit d’alls, un arròs de fenoll amb cranc de riu i anguila fumada, 1 rellom d’ànec en flor amb canella i amanida de fesols, i per acabar un llom de llisa amb caneló de gamba amb bleda.

Mireia Morera, regidora delegada de Turisme, ha reconegut que “ha estat espectacular veure’ls en directe i un honor veure com posaven en valor la tradició culinària d’aquesta zona”.

Manuel Alonso, que és gerent del Restaurant Casa Manolo a la platja de Daimús i posseeix una estrella Michelin i un sol de la Guia Repsol a més d’altres reconeixements culinaris, va ser l’encarregat de començar aquest showcooking i de captar la nostra atenció. En la seua presentació ens va mostrar el que ell anomena “un homenatge a la pebrera farcida que tenim en els nostres registres culinaris de tota la vida, és més un homenatge que una versió perquè això em semblaria una gosadia”. Manuel insisteix que ha estat un “orgull per a ell participar en aquest repte perquè jo he crescut a Oliva i és ací on tinc els meus amics de sempre.” I si li preguntem com ha arribat a l’elaboració del plat que va presentar ahir ens comenta que tenia per premissa que “el plat tingués els ingredients de sempre i que te’ls trobes com ho faries amb la pebrera de sempre; he recreat la pebrera que jo sempre he menjat però utilitzant les tècniques d’elaboració del producte que hui coneixem i fem servir a la cuina “. Tot un plaer per a la vista i per al paladar va ser la valoració general dels assistents a la presentació de la 9a Mostra Gastronòmica. I segons ens comentava el mateix xef, “em sent orgullós d’aquest treball i considere que el plat ha quedat tal com jo l’imaginava” i va assegurar en la presentació que inclourà aquesta pebrera farcida a la carta de Casa Manolo.

El segon a presentar la seua proposta culinària va ser Evarist Miralles, que també recordarem que és Campió d’Espanya de Cuiners (Bocuse d’Or 2011). Ell tenia davant seu una important missió, recuperar i mostrar als allí presents els plats que recuperen la tradició de la cuina de marjal tan propera a Oliva i també a Pego, d’on ell és natural. De fet, si li preguntem quant temps ha dedicat a elaborar els plats que va presentar en la nit d’ahir ens contesta que “tota la vida he crescut amb ells, tota la vida treballant amb aquests productes. Són els plats que he menjat des de la meua infància però els he reconvertit amb noves tècniques que porte aprenent des de l’inici de la meua trajectòria.” Es mostra feliç d’haver pogut participar d’aquesta mostra per tot el que l’uneix a Oliva i agraït perquè l’hagen tingut en compte per a aquesta presentació.

Després del showcooking, l’organització de la Mostra, amb la regidora delegada de Turisme, Mireia Morera i l’alcalde d’Oliva, David González, van voler reconèixer amb distintius la participació tant de restaurants locals com de professionals del sector de l’alimentació, artesans carnissers, i associacions d’Oliva que s’han implicat en aquesta Mostra.

L’alcalde, David González ha explicat quin ha estat l’objectiu en aquesta 9a edició de la Mostra Gastronòmica que no és altre que “fer un salt de qualitat important encara que seguint la guia d’edicions anteriors, i que consolidarà Oliva com un centre gastronòmic no només a la nostra comarca, sinó a nivell del nostre país “. I va afegir que “s’ha posat ja en valor aquesta nit alguns dels nostres plats més tradicionals amb la presentació que s’ha fet, però crec que a més ha estat un encert que aquest any s’haja posat èmfasi en la importància de transmetre aquests valors als més menuts amb les visites al Mercat, el Taller de Coques o el concurs intergeneracional de pebrera farcida que se celebraran el dissabte”.

La regidora delegada de Turisme va voler recordar que “dissabte Oliva s’omplirà d’activitats que segur que serviran d’atracció de visitants des de les 10 del matí amb el Taller de Coques de Pasta Bona pensat per als més menuts, fins al Macrotast de la vesprada, passant pel Concurs Amateur de pebrera farcida i l’esmorzar de figatell.”

Però Morera no va voler passar per alt que tot això no seria possible sense la participació d’establiments i empreses que han apostat per acompanyar el consistori en aquesta celebració “ells han cregut important la promoció des de l’ajuntament però també la dels empresaris, treballar junts per aconseguir objectius comuns.”

Per la seua banda, González ha volgut “convidar a tots els veïns de les poblacions properes i de les comarques pròximes que vinguen a participar de les Jornades Gastronòmiques, a provar els restaurants que s’han sumat a la Mostra i a conèixer la cuina més tradicional al Macrotast d’aquest dissabte, per fer d’aquesta cita tot un èxit.”

Hem de recordar que les millors degustacions de la gastronomia de la Safor estaran dissabte al Passeig de Lluís Vives d’Oliva. All i pebre, coques, tonyina vermella mediterrani, figatells, pebreretes farcides mini, caragols, embotits artesans, productes vegans, etc, elaborat per les carnisseries Joan Costa Sendra, Mes que carn, Hamburnatur Oliva i els restauradors Events Fran Càtering i El Mosset Oliva per emportar. I regat amb els millors vins valencians dels cellers de Terres dels Alforins: Daniel Belda, Rafael Cambra, Els Frares, Celler del roure, Antonio Arráez, Heretat de Taverners, Vins de la Vinya, Cellers Clos de la Vall, Cellers dels Pins. Una ocasió única de provar els vins de la nostra comarques veïnes i a més, els millors vins DO de València.

Al final de la presentació, oberta a tota la ciutadania i als cuiners d’Oliva i comarca, es va oferir als assistents un vi d’honor de la zona valenciana Terres dels Alforins i un aperitiu.

_ab16278 _ab16562 _ab16884 untitled untitled1 untitled2 untitled3 untitled4 untitled5 untitled6