Salta al contingut

Premsa

Festeja Sant Dionís a Oliva: ACCO amb la ‘mocadorà’

El sorteig de 15 ‘mocadoraes’ se celebrarà el divendres, 7 d’octubre, al Mercat Municipal

Entre els dies 7 i 9 d’octubre, Oliva celebra el Dia dels Valencians amb una programació centrada en la cultura popular i tradicional: música, danses, cercaviles, concerts i fins a una desena de propostes organitzades tant pels Serveis Culturals i de Biblioteques com per diferents associacions locals. El passeig de Jaume I serà el centre neuràlgic d’un programa pensat per a fer participar tota la família, en ambient artístic i festiu.

En paral·lel a les celebracions, l’Associació de Comerciants d’Oliva, en col·laboració amb les regidories de Comerç i de Cultura, ha organitzat el sorteig de 15 ‘mocadoraes’ commemoratives del 9 d’octubre, jornada en què també se celebra Sant Dionís, Dia dels enamorats valencians i també patró del Gremi dels Mestres Confiters.

El sorteig se celebrarà divendres dia 7, a les 14.00 h, al Mercat Municipal, entre tots aquells que realitzen compres en els comerços associats, del 3 al 7 d’octubre.

Una tradició mil·lenària

La tradició, que es remunta al segle XVIII, consisteix a oferir a la parella un mocador ple de dolços de massapà, imitant així el que feren els habitants de València a l’entrada del rei Jaume I i la seua esposa, la reina Violant d’Hongria, el 1238. Aleshores els valencians van oferir-los fruites i verdures de l’horta valenciana, embolcallats en un mocador, en senyal de vassallatge.

Més endavant, els mestres confiters van convertir els fruits de l’horta en dolços fets amb ametlla i sucre i farcits de rovell per a regalar-los a la promesa el 9 d’octubre, tot empaquetat amb paper i també un mocador, que li dóna nom a la festa i que la dona guardarà any rere any, des que van començar a festejar.