Salta al contingut

Premsa

Els dies 13, 14 i 15 de gener tindrà lloc el Porrat de Sant Antoni a Oliva

El diumenge 22 es realitzarà la tradicional Benedicció dels Animals

Un any més, la Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Oliva, amb la col·laboració dels Festers del carrer de Sant Vicent, ha organitzat un gran porrat de Sant Antoni. Un dels porrats més antics de la nostra comarca i que s’inclou en la Ruta dels Porrats de la Mancomunitat de Municipis de la Safor.

“Dels porrats de gener, Sant Antoni és el primer”, diu el nostre refranyer popular, la qual cosa significa que la celebració de Sant Antoni Abat (17 de gener), inicia el calendari dels porrats valencians, que són diversos i se succeeixen al llarg de l’any. Enguany el porrat de Sant Antoni d’Oliva tindrà lloc els dies 13, 14 i 15 de gener, més el dia 17 que tindrà lloc el xicotet porrat tradicional a la plaça de Sant Roc, i el diumenge 22, que se celebrarà la tradicional Benedicció d’Animals.

El porrat d’Oliva, que tindrà lloc al barri del Raval-Gerreria, entre els carrers de Sant Vicent i la plaça de Ganguis, inclourà novament un mercat i fira d’artesania amb més de 60 llocs de venda, atraccions infantils i diverses activitats culturals, a més de les tradicionals calderes de Sant Antoni el dissabte dia 14, al migdia.

En l’actualitat es preparen amb llenya unes 25 calderes de ferro, el que suposa unes 3.400 racions d’arròs caldós amb fesols i nap per a tots els veïns que hi vulguen participar, bé emportant-se’l a casa, o en el dinar popular que s’organitza al mateix carrer de Sant Vicent.

Les celebracions també inclouen, enguany el diumenge 22 de gener, la tradicional benedicció d’animals de Sant Antoni i el repartiment del pa beneït, després de la missa a l’ermita del sant. A més d’un xicotet porrat tradicional, amb fruita seca i torrada i altres llepolies, a la plaça de Sant Roc el mateix dia de Sant Antoni, el 17 de gener.

De fet al costat de l’església de Sant Roc es té constància de la celebració dels primers porrats de Sant Antoni d’Oliva al segle XVII. També a Sant Roc trobem l’origen de les calderes de Sant Antoni, gràcies al dinar popular que el seu capellà va instaurar davant la misèria de la postguerra perquè els més pobres pogueren sobrepassar millor el fred de l’hivern. Un dinar popular que es va mantenir durant dues dècades i que el 1999 els Festers del carrer Sant Vicent van recuperar, de fet enguany celebren la seua XIX edició.

Per tot això, el regidor de Festes, Pepe Salazar, ha volgut “agrair a totes les persones que fan possible el porrat de Sant Antoni el seu treball, sobretot als Festers del carrer de Sant Vicent, i com no, convidar a tots els veïns d’Oliva i també de les poblacions del voltant, a gaudir d’un dels porrats més tradicionals de la Safor, especialment de les calderes de Sant Antoni, del seu arròs cuit amb llenya tan bo i adient per al gelat mes de gener que estem tenint”.

Igualment el secretari dels Festers del carrer Sant Vicent, Joan Orquín, ha volgut convidar “a tots els veïns d’Oliva i de la Safor a vindre a disfrutar de les calderes de Sant Antoni d’Oliva, i que no es preocupe ningú, perquè cada any hi ha més calderes, enguany també, i tindrem prou arròs per a tots”.

L’horari de les principals activitats previstes al Porrat de Sant Antoni d’Oliva 2017 serà:

  • Divendres, 13 de gener a les 19 h, al Centre Social de Sant Vicent, inauguració del porrat.
  • Dissabte, 14 de gener a les 14 h, al carrer de Sant Vicent, dinar popular de les Calderes de Sant Antoni.
  • Diumenge, 15 de gener, durant tot el dia, al carrer de Sant Vicent, jocs infantils gratuïts.
  • Dimarts, 17 de gener, FESTIVITAT DE SANT ANTONI ABAT, durant tot el dia, celebració d’un xicotet porrat tradicional, amb fruita seca i torrada i altres llepolies, a la plaça de Sant Roc.
  • Diumenge, 22 de gener, a partir de les 10 h, esmorzar popular per a carreters i cavallistes, de gamba amb bleda, al carrer de Sant Vicent. A les 11 h, a l’ermita del sant, solemne missa. En acabar, repartiment del pa beneït i benedicció d’animals.

cartell-porrat-sant-antoni-oliva-2017-1

4-01-2017-present-porrat-sant-antoni-oliva