Salta al contingut

Premsa

Continua el cicle ‘Fem Memòria’ amb la projecció del documental “Les mamàs belgues”

El regidor de Cultura, Enric Escrivà, valora positivament l’acollida del programa cultural dedicat a la memòria històrica que es va iniciar el passat dimecres, 26 d’abril

Aquest dijous, 11 de maig, es projectarà el documental “Les mamàs belgues” a Oliva, en el marc del programa cultural ‘Fem Memòria’ dedicat a la memòria històrica i els valors democràtics. Aquest audiovisual, produït per la Diputació de València i impulsat per l’Ajuntament d’Ontinyent, serà projectat a les 20.15 h en la Biblioteca de l’Envic.

“Les mamàs belgues”, basat en un treball de recerca de l’investigador Joan Torró i del realitzador Sven Tuytens, és la història de les vint-i-una infermeres procedents de Bèlgica que van atendre a soldats republicans a l’Hospital Militar d’Ontinyent, de 1937 a 1939, durant la Guerra Civil.

El documental, que ha participat en nombrosos festivals internacionals, conta les vivències d’aquest grup de dones valentes i compromeses que ho van deixar tot per participar en la lluita antifeixista. Les mares belgues van arribar a Espanya per a exercir com a infermeres, tot i no tindre experiència professional, ni haver vist un ferit de guerra en la seua vida.

La seua història va acabar de forma tràgica amb la instauració del règim franquista, quan les van obligar a tornar al seu país d’origen on van ser perseguides per haver ajudat al bàndol republicà, i moltes van acabar els seus dies en camps de concentració. El documental es converteix en la veu d’aquestes dones, recordant la seua vida, els seus valors i la seua solidaritat.

“Les mamàs belgues” posa punt final al cicle temàtic centrat en la memòria històrica que s’ha dut a terme a Oliva en les darreres setmanes. Des dels Serveis Culturals, el seu regidor Enric Escrivà, ha fet una valoració positiva de l’acollida ciutadana en el conjunt de propostes oferides, i ha recordat que l’exposició “Estètica Republicana a València. Innovacions i pervivències (1931-1939)”, inaugurada el passat divendres dia 5, es podrà visitar fins al 31 de maig en l’horari habitual del Museu Etnològic.