Salta al contingut

Premsa

Oliva festeja el 9 d’Octubre amb un mercat tradicional i lectures valencianes

Els Serveis Culturals i de Biblioteques presenten un programa pensat per a fer participar tota la família, en ambient artístic i festiu. Hi haurà la 5a Festa Estellés, un mercat tradicional amb productes de la terra i l’acte central dedicat a Jaume I

Entre els dies 6 i 9 d’octubre, Oliva celebra el Dia dels Valencians amb una programació centrada en la cultura popular i tradicional: danses, cercaviles, concerts i lectures ompliran de vida diferents espais de la ciutat. El regidor de Cultura, Música i Biblioteques, Enric Escrivà, ha volgut convidar a tots i totes a gaudir “d’una festa del poble i feta per al poble, pensada per fer participar a tota la família”.

Celebra, amb ACCO, la mocadorà

El 9 d’Octubre, els valencians i valencianes celebrem també Sant Dionís, Dia dels enamorats valencians i patró del Gremi dels Mestres Confiters. En paral·lel a la programació institucional, l’Associació de Comerciants d’Oliva ha organitzat el sorteig de 15 mocadoraes commemoratives del 9 d’Octubre, en col·laboració amb les regidories de Comerç i de Cultura.

La mocadorà és un present que consisteix a oferir a la parella un mocador ple de dolços de massapà, imitant així el que feren els habitants de València a l’entrada del rei Jaume I i la seua esposa, el 1238.  La tradició es remunta al segle XVIII.

El sorteig se celebrarà el divendres dia 6, al Mercat Municipal, entre tots aquells que realitzen compres en els comerços associats, del 2 al 6 d’octubre.

Els versos d’Estellés, a Sant Francesc

Oliva continua amb la tradició encetada fa cinc anys de retre homenatge al poeta valencià més universal. La plaça Riuet dels Frares es converteix enguany en escenari de la 5a Festa Estellés, organitzada pel Servei de Biblioteques i l’Agència AVIVA de promoció del valencià, amb el suport de Saforíssims Societat Literària. L’acte serà de micròfon obert per tal que tothom qui vulga s’anime a recordar el poeta del poble de la millor manera que es pot fer: recitant els seus versos.

Aquesta cinquena edició comptarà amb l’actuació d’Arrop i tallaetes, conjunt valencià de tarannà festiu que posarà punt final a la vetllada. Abans, hi haurà sopar amb aperitius i beguda, on els assistents només hauran de dur el seu entrepà.

Mercat del 9 i lectura participada de la Crònica

El Dia dels Valencians començarà a les 10.00 h amb l’obertura del Mercat del 9, situat al passeig de Gregori Maians, entre la Biblioteca de l’Envic i l’Escola Municipal La Taronja. Concebut com una mostra popular d’alimentació i artesania, el públic podrà trobar productes naturals, artesans i ecològics, com ara mel i melmelades, xocalate, cerveses, embotits i formatges, coques i pastissos dolços i salats, conserves naturals, cerveses, licors d’herbes, fruits secs…; però també artesania ceràmica i textil, llibres sobre salut i alimentació, o productes gourmet i d’herboristeria.

A mitjan matí hi haurà l’acte institucional, que pretén atorgar el protagonisme a la ciutadania. Amb concentració prèvia a les 11.00 h, la processó cívica arrancarà des del passeig de Gregori Maians, i arribarà fins a la plaça de Jaume I. Allà hi haurà una lectura compartida de la Crònica de Jaume I, amb caràcter didàctic, i es farà l’ofrena d’una corona de llorer. L’itinerari estarà acompanyat dels balls del Grup de Danses Raval i Vila, que interpretarà la Dansà d’Oliva, i la música de la Colla Sarabanda.

De tornada al mercat, a partir de les 13.00 h, tindrà lloc l’actuació de Marjal Groove Project, formació instrumental liderada per l’oliver Joan Mont que recull un bon grapat de les nostres melodies tradicionals i altres de nova creació, impregnades amb l’aroma d’estils d’arreu del món, com el Jazz, la Bossa Nova o els ritmes africans.

El regidor de Cultura, en nom de tota la Corporació, ha fet una crida a la participació ciutadana, “a prendre part d’un acte obert i festiu, de marcat caràcter ciutadà i d’afirmació valenciana.”