Salta al contingut

Premsa

Celebra, amb ACCO, la mocadorà a Oliva

Un any més, els forns d’Oliva es preparen per a celebrar Sant Dionís, Dia dels enamorats i enamorades valencians. I, a més, volen posar-nos-ho fàcil. Ho fan tot just el 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, en commemoració per l’entrada de Jaume I a la ciutat de València, l’any 1238.

Però, què és la ‘mocadorà’, per quin motiu es regala entre la gent enamorada i com va sorgir la tradició? I, sobretot, com pots aconseguir una de les 15 ‘mocadoraes’ que sorteja l’Associació de Comerciants d’Oliva?

La mocadorà

La mocadorà és un present que consisteix a oferir a la parella un mocador ple de dolços de massapà, imitant així el que feren els habitants de València a l’entrada del rei Jaume I i la seua esposa, el 1238.

Diccionari Normatiu Valencià (AVL):

“2. f. ETNOL. Present que fan tradicionalment a València, el 9 d’octubre, diada de Sant Dionís, els fadrins a les seues promeses, consistent en un mocador de cap que embolica uns dolços de massapà de diferents formes i colors que representen els fruits de l’horta, al voltant de dos figures més grans anomenades piuleta i tronador”.

La tradició sorgida al segle XVIII, és originària de l’Horta de València, tot i que actualment s’ha estés a moltes ciutats i pobles del territori valencià.

Però, com sorgeix la tradició?

Bloc de la Biblioteca i Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia:

“… des del segle XIV València celebrava el 9 d’Octubre com a data de fundació del Regne de València amb molta festa i una forta càrrega de pirotècnia, on els piulets i tronadors xiulaven al cel. Amb l’arribada de Felip V i els Decrets de Nova Planta, s’aboliren els furs i s’acabà la festa i els coets, així com la celebració d’altres costums valencians. Va ser aleshores, quan el Gremi dels Mestres Sucrers de la Ciutat i Regne de València, que agrupava els pastissers valencians, va trobar la manera d’evitar la prohibició, continuar celebrant la festa i lloar el seu patró, Sant Donís. Així els piulets i tronadors es convertiren en dolços que eren acompanyats de figuretes de massapà amb formes de verdures i fruites de les hortes valencianes.” 

ACCO, amb la mocadorà

Oliva s’ha sumat, un any més, a les ciutats i pobles valencians que també celebren Sant Dionís. Per fer-vos partícips d’aquest dia tan especial, l’Associació de Comerciants d’Oliva (ACCO) ha organitzat el sorteig de 15 mocadoraes commemoratives del 9 d’Octubre, en col·laboració amb les regidories de Comerç i de Cultura. El sorteig se celebrarà el divendres dia 6, al Mercat Municipal, entre totes aquelles persones que realitzen compres en els comerços associats, del 2 al 6 d’octubre.

Ja ho saps! Compra en qualsevol comerç associat i participa en el sorteig de 15 mocadoraes elaborades per Blat de sucre, Pastisseria Sanchis i Pastisseria Sant Vicent.

Els valencians i valencianes tenim un dia especial per a celebrar el nostre amor, una alternativa a Sant Valentí, que, amb el pas dels anys, s’ha anat estenent. “Per Sant Dionís, amar i ser feliç”, diu el lema oliver d’enguany. Siga quina siga l’estima que compartiu, feu-ho amb amor i felicitat.

Què vos sembla? Heu regalat una mocadorà en alguna ocasió? Quan aneu al forn, adoneu-vos si estan preparades i no dubteu a reservar-les per a poder-les regalar el 9 d’Octubre.