Salta al contingut

Premsa

Oliva aposta per un 9 d’Octubre de participació cívica

El cap de setmana del 6 al 9 d’octubre va tenir lloc a Oliva la 5a Festa Estellés, el ‘Mercat del 9’ i l’acte cívic d’homenatge a Jaume I, amb la participació de centres educatius de la ciutat

Els actes del 9 d’Octubre d’Oliva han comptat amb una important participació cívica. Els actes arrancaren divendres 6, amb la 5a Festa Estellés a la plaça del Riuet dels Frares, al barri de Sant Francesc, organitzada pel Servei de Biblioteques i l’Agència AVIVA de promoció del valencià, amb el suport de Saforíssims Societat Literària. La lectura de poemes de Vicent Andrés Estellés, guiada pel poeta Josep Lluís Roig, va congregar un bon nombre de participants i va anar seguida d’un sopar popular i el concert del grup de folk-pop Arrop i tallaetes.

Dilluns dia 9, Dia de la Comunitat Valenciana, va tindre lloc el ‘Mercat del 9’ al passeig de Gregori Maians, un mercat amb productes de la terra i artesanals que comptà amb més d’una vintena d’artesans i parades amb una afluència de públic destacada. El mercat va estar amenitzat, a més a més, per l’actuació del grup Marjal Groove Project, una formació instrumental liderada per l’oliver Joan Mont que recull melodies tradicionals i altres de nova creació, impregnades amb l’aroma d’estils d’arreu del món.

La jornada va comptar també amb l’acte cívic en homenatge a Jaume I. La processó cívica, encapçalada per la corporació municipal, va discórrer entre el passeig de Gregori Maians i la plaça de Jaume I, on va tindre lloc una lectura compartida del Llibre dels fets de Jaume I per alumnat de tres centres d’Oliva (Col·legi El Rebollet, IES Gabriel Ciscar i IES Gregori Maians), que va servir per apropar-se a la figura del Conqueridor. Finalment, Jaume I va rebre l’ofrena d’una corona de llorer. L’itinerari va estar acompanyat dels balls del Grup de Danses Raval i Vila, que va interpretar la Dansà d’Oliva, al ritme de la música de la Colla Sarabanda.

Al llarg del dilluns, els forns d’Oliva també se sumaren a la tradicional celebració de Sant Dionís, que havia promocionat l’Associació de Comerciants d’Oliva (ACCO), i moltes persones pogueren regalar aquestos dolços tan especials a les persones estimades.

El regidor de Cultura, Enric Escrivà, ha explicat que “volem apostar per activitats on participe la gent i que servisquen per apropar les figures dels nostres escriptors, agrupacions i músics. De manera lúdica i també didàctica. És una manera digna de commemorar el nostre Dia i de viure i projectar-nos com a valencians i valencianes. I ho fem, any rere any, intentant arribar a tots els barris de la ciutat”.