Salta al contingut

Premsa

Oliva acollirà el pròxim 18 de maig el primer Concurs Nacional de Coques Creatives i Tradicionals

El concurs, organitzat per l’Associació Gastronòmic-Cultural Amics de les Coques d’Oliva, AGACO, compta amb la col·laboració de la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament d’Oliva. Els professionals de la gastronomia tenen de termini fins al 7 de maig per a presentar-se a aquest certamen nacional. 

Com a preludi al concurs, s’ha nomenat ambaixadors de les Coques d’Oliva a personalitats de l’àmbit polític i gastronòmic destacades per la seua promoció d’aquest producte base en la gastronomia de les comarques de la Safor i la Marina. Així mateix, s’ha presentat als membres que conformaren el jurat del concurs.

L’acte ha comptat amb la presència, entre altres, del President de les Corts Valencianes, Enric Morera, natural d’Oliva; el Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer; l’Alcalde d’Oliva, David González, i la regidora de Turisme de l’Ajuntament d’Oliva, Mireia Morera

 

El CDT de València ha acollit la presentació del Primer Concurs Nacional de Coques Creatives i Tradicionals, organitzat per l’Associació Gastronòmic Cultural, Amics de les Coques d’Oliva, AGACO, en col·laboració amb la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament d’Oliva. El concurs té com a objectiu promocionar en l’àmbit nacional el potencial d’un producte base en les gastronomies de les comarques de la Safor i la Marina i tindrà lloc el pròxim 18 de maig.

Com a preludi a aquest concurs s’ha procedit al nomenament com a ambaixadors de “Les Coques d’Oliva” a personalitats de l’àmbit polític i gastronòmic destacades per la seua promoció d’aquest producte tradicional. El càrrec d’ambaixadors ha sigut atorgat al president de les Corts Valencianes, Enric Morera; el director del CDT d’Alacant, Antonio Crespo; el departament de Turisme de l’Ajuntament d’Oliva, una ambaixada que ha arreplegat la regidora Mireia Morera; el president del Gremi de Forners i Pastissers de València, Juanjo Rausell; el gastrónom i presentador de TVE, Paco Alonso, així com als restauradors de Denia Miquel Ruiz, del “Baret de Miquel”; Pep Romay de “El Pont Sec” i Dora Perello, de “La Coquería”.

Els reconeixements han sigut lliurats pel president de l’Associació “Amics de les Coques d’Oliva, el mestre obrador artesà Pepe Cotaina; l’Alcalde d’Oliva, David González, i el Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.

Paral·lelament a aquests nomenaments s’ha presentat als membres del jurat d’aquest primer Concurs Nacional de Coques Creatives i Tradicionals. Ho conformen Kiko Moya, xef del Restaurant “L’Escala” de Cocentaina, que compta amb 2 estels Michelin; Manuel Alonso, del Restaurant “Casa Alonso”, amb 1 estel Michelin; Miquel Ruiz, del “Baret de Miquel” de Dénia, amb 1 estel *Michelin; Pep Romay, del Restaurant “El Pont Sec” de Denia; Juanjo Rausell, president del Gremi de Forners i Pastissers de València; Paco Alonso, Presentador de TVE València i crític gastronòmic i Cova Morales, Bloguera Gastronòmica, creadora del blog Comoju.

El president de l’Associació Amics de les Coques d’Oliva, el mestre obrador artesà Pepe Cotaina ha assenyalat que “l’associació no va nàixer exclusivament per a realitzar un concurs o esdeveniments, sinó que naix amb la vocació de posar les coques en el lloc que els correspon, reivindicar la nostra gastronomia i potenciar-la a tots els nivells. Anem a iniciar tot un seguit de actes culturals i de promoció, amb xiquets i majors, així com identificar a tots els professionals que en la seua oferta gastronòmica incloguen aquest producte tan nostre”

La regidora de Turisme de l’Ajuntament d’Oliva, Mireia Morera, ha indicat que “suposa una alegria immensa veure units a grans professionals de la gastronomia valenciana i a representants del poble valencià i de la ciutat d’Oliva amb un objectiu comú i tan bonic com és la promoció d’un producte tan nostre, tan tradicional i, alhora, tan creatiu i amb una gran capacitat de projecció internacional com són “Les Coques d’Oliva”. Vull donar l’enhorabona i agrair a l’Associació Amics de les Coques d’Oliva, AGACO, el seu treball i dedicació per a aconseguir que aquest projecte gastronòmic i turístic siga una realitat i el maig vinent puguem celebrar el primer concurs nacional de Coques Creatives d’Oliva. Agrair-vos, a més, en nom de la regidoria de Turisme que represente aquest nomenament com a ambaixadors i dir-vos que continuaré donant suport a les vostres iniciatives i projectes que tant benefici aporten a la imatge de la nostra ciutat”.

L’Alcalde d’Oliva, David González, ha assenyalat l’honor que suposa comptar amb els primers ambaixadors de les Coques d’Oliva i ha agraït a AGACO el treball realitzat en què ha qualificat de magnífic projecte. Segons González, “les Coques d’Oliva són els nostres senyals com a poble, el nostre senyal d’identitat. A més de ser un recurs turístic, són un fet social i cultural, que imprimeix tot un seguit de valors que volem que tinga la nostra cuina. Tenim la responsabilitat de treballar per aquest llegat que hem heretat i hem de transferir. La magnífica iniciativa d’impulsar les Coques d’Oliva lliga passat, present i futur. El primer concurs és un projecte il·lusionant, anant tots junts serà possible que tinga èxit. Conteu amb el total suport de l’Ajuntament d’Oliva”.

El Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha assenyalat que “ser ambaixador és una meravellosa responsabilitat, suposa fer pedagogia i divulgació de tot el que implica aquest producte gastronòmic. Enhorabona a AGACO per construir aquest projecte que uneix creativitat, innovació i tradició. La gastronomia ens dóna un posicionament turístic en el món i és un atribut turístic de primer nivell. Esteu en el CDT, que és la casa del sector turístic, per a iniciar una etapa apassionant. Les Coques vertebren els sabers i la saviesa dels fogons d’una Oliva oberta, generosa, que vertebra, que crida i convoca”.

Per la seua banda el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, natural d’Oliva, ha al·ludit al fet que “no hi ha discussió en aquesta matèria i hi ha elements clars que posen en evidència que la pizza té el seu origen en la Coca d’Oliva. Els valencians la van portar a Nàpols quan eren una potència en el Mediterrani. Existeix una tesi doctoral sobre les tropes d’Alfonso el Magnànim que certifiquen que, gràcies a la notable presència valenciana en la regió napolitana, la Coca va arribar a Nàpols. En qualsevol lloc d’aquesta ciutat, on té el seu origen la pizza italiana, us trobàreu la Coca d’Oliva en forma de pizza”.