Salta al contingut

Premsa

Oliva presenta el II Cicle ‘Fem Memòria’ per als mesos d’abril i maig

Per segon any, l’Ajuntament d’Oliva organitza una mostra d’activitats culturals centrades en la recuperació de la memòria històrica i democràtica

La segona edició del Cicle, que s’estendrà fins al 13 de maig, arrancarà el 18 d’abril de la mà del brigadista internacional Josep Almudéver

Els Serveis Culturals i la Xarxa de Museus de l’Ajuntament d’Oliva han programat un total de tres activitats culturals orientades a la recuperació de la memòria històrica i democràtica, que es desenvoluparan del 18 d’abril al 13 de maig.

El II Cicle ‘Fem Memòria’ posa a disposició de tota la ciutadania un programa temàtic que té com a objectiu mostrar aspectes rellevants del nostre passat per facilitar la reflexió i l’anàlisi crítica des de diferents contextos: històric, social i mediàtic; i alhora incidir en els valors de la pau, el respecte a les llibertats i la democràcia.

Així ho ha explicat el regidor de Cultura, Enric Escrivà, qui ha estat acompanyat pel president de l’Associació Progrés i Solidaritat d’Oliva, Vicente Fuster, durant la presentació del Cicle. Segons Escrivà, el conjunt d’activitats volen ser un “homenatge del poble, a través de la cultura, a totes aquelles persones que van patir persecució política per les seues idees.”

Escrivà ha recordat que la recuperació de la memòria històrica és una “necessitat i un dret, el dret a no oblidar; però, a més a més, constitueix un instrument de difusió cultural, com ocorre ja amb normalitat en altres països d’Europa.”

Conferència, projecció documental i exposició

El II Cicle ‘Fem Memòria’ arrancarà de la mà del milicià i brigadista internacional Josep Almudéver, que visitarà Oliva el dimecres, 18 d’abril. Fill de pares valencians i nascut a Marsella fa 99 anys, Almudéver és un dels últims veterans de la Guerra Civil que continuen transmetent el seu llegat: un extens repertori de vivències i testimonis d’incalculable valor històric.

Al llarg de la jornada, l’únic supervivent conegut de les Brigades Internacionals compartirà una xerrada amb els alumnes de Batxillerat dels instituts Gabriel Ciscar i Gregori Maians; mentre que l’alcalde David González i regidors del consistori, el rebran a l’ajuntament a partir de les 13.00 h. De vesprada, a les 20.00 h, oferirà una conferència en la Biblioteca de l’Envic.

La programació continuarà el divendres, 27 d’abril, a les 20.00 h al Teatre Olímpia amb l’estrena del documental “Els camins de la memòria”, una producció de l’Ajuntament d’Oliva que mostra com es va viure a la ciutat el període comprés per la guerra civil i la immediata postguerra, a través d’entrevistes a set dels investigadors de la matèria i a setze testimonis directes dels fets narrats.

Al llarg de 60 minuts, el documental explica com estava organitzat el govern local durant la II República i els canvis que va patir amb l’esclat de la guerra, així com la crispació social del moment, el fenomen de les col·lectivitzacions i la repressió que es va viure en la rereguarda republicana durant els primers mesos posteriors a l’alçament militar.

Al maig, del 2 al 13, el Museu Etnològic acollirà l’exposició itinerant “No tindreu pau després de la guerra”, realitzada per l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València i finançada per la Diputació de València. A través de dotze plafons, la mostra denuncia la violència exercida durant la postguerra pel franquisme. L’exhibició, que podrà visitar-se en l’horari habitual de la Xarxa de Museus, s’inaugurarà el dimecres dia 2, a les 20.00 h.

Testigos de un tiempo maldito

Com a antesala al conjunt d’activitats municipals, l’Associació Progrés i Solidaritat d’Oliva ha organitzat la projecció del documental “Testigos de un tiempo maldito”, un projecte de Javi Larrauri que pretén recuperar la memòria i restablir la dignitat d’aquelles persones que van ser represaliades pel règim franquista per la seua orientació o identitat sexual. Serà el divendres, 13 d’abril, a les 20 h al Teatre Olímpia.

Vicente Fuster, president de Progrés i Solidaritat ha indicat que “no es tracta d’obrir velles ferides, sinó de tancar-les. Es tracta d’una activitat organitzada amb un esperit conciliador”. Així mateix, ha recordat que el pròxim dissabte, 14 d’abril, des d’aquesta associació tindrà lloc, a les 12.00 h al Cementeri Municipal, l’acte d’homenatge a les víctimes del franquisme.