Salta al contingut

Premsa

La Generalitat Valenciana oficialitza l’arribada de 386.110,80 euros europeus per rehabilitar l’Enginy i la posada en valor de l’exterior del Palau Comtal d’Oliva

L’alcalde d’Oliva acudeix a l’acte de signatura de les ajudes que ha comptat amb la presència del President autonòmic, Ximo Puig

 

La Generalitat Valenciana ha fet oficial una subvenció de 386.110,80 euros a Oliva procedents dels fons europeus FEDER, per a restaurar l’edifici de l’Enginy i diversos elements exteriors de l’antic Palau Comtal d’Oliva. Aquesta subvenció concedida és el 50% del pressupost total dels dos projectes que executarà l’ajuntament.

L’alcalde, David González, acudia a l’acte de signatura de les ajudes amb els diferents municipis beneficiaris que tenia lloc ahir al Museu del Carmen de València, amb presència del President de la Generalitat, Ximo Puig. El President autonòmic estava acompanyat al seu torn pel Director General d’Administració Local, Toni Such, qui ja va presentar el projecte a Oliva a principis de mes junt amb l’alcalde de la ciutat, David González, i el regidor de Patrimoni, Vicent Canet.

“Aquestes ajudes contribuiran a la revitalització del Centre històric de la nostra ciutat. Perquè, com pot comprovar-se en multitud de ciutats, la millora dels elements patrimonials posa en valor tot l’entorn en el qual s’ubiquen els dits elements. És una forma més de contribuir a fer més habitable i atractiu el Nucli Antic” assenyalava l’alcalde David González.

Pel que respecta al projecte a l’edifici de l’Enginy es proposa una intervenció sobre tres de les sis cases amb restes de l’Enginy que evitaran el perill d’enfonsament d’esta part de l’antiga llotja sucrera; i així se salvaguardarà una de les escassíssimes mostres de l’arquitectura industrial valenciana del s. XV, ja que les cases sobre les quals es pretén actuar (adquirides per l’ajuntament en 1999 i 2006), actualment es troben en un estat molt preocupant. La intervenció també farà possible que l’espai siga visitable.

En segon lloc, amb el projecte de restauració i posada en valor de l’exterior del Palau Comtal es visibilitzaran els principals elements perimetrals de les restes del Palau; sobretot el fossat i la muralla sud-est, des de la Torre del C/ la Comare cap al C/ Duc d’Osuna.

L’actuació també contempla la restauració de les dues torres situades en el llenç sud de la muralla del Palau. En la Torre del C/ de la Comare es realitzaran les actuacions necessàries per a tornar a obrir al públic la torre millor conservada de l’antic Palau (que va ser inaugurada el 31 de març de 1999). La torre sud-oest fa 100 anys va quedar oculta darrere d’una casa que ara es demolirà per a retornar en aquest punt la imatge exterior del Palau. A més, aquesta torre es podrà visitar adequant l’interior de l’habitatge a la qual pertany.

També es contempla un possible ús per a vianants del C/ Palau (en funció del PMUS), que des de finals del segle XIX va deixar dividit en dos el Palau.
Ambdós projectes tenen un comú denominador: formen part del patrimoni arquitectònic dels Centelles-Riusech. L’Enginy fou la peça fonamental del rendible negoci de la producció de sucre a partir de la canyamel, base de la seua riquesa. I el Palau Comtal fou, justament, la seua màxima expressió. L’aparador que evidenciava el poder i el refinament de la bel·licosa família nobiliària.

Des de la delegació de Centre històric i Patrimoni arquitectònic fa temps que s’està treballant, justament, en un Programa per a la protecció, consolidació, rehabilitació i posada en valor del patrimoni arquitectònic dels Centelles-Riusech.