Salta al contingut

Premsa

Celebra el 9 d’octubre a Oliva, amb ACCO i la mocadorà

Un any més, els forns d’Oliva es preparen per a celebrar Sant Dionís, Dia dels enamorats i enamorades valencians. I, a més, ens ho volen posar fàcil!

Però, què és la ‘mocadorà’ i per quin motiu es regala entre la gent enamorada? I, sobretot, com pots aconseguir una de les 25 ‘mocadoraes’ que sorteja ACCO?

Els valencians i valencianes tenim un dia especial per a celebrar el nostre amor, una alternativa a Sant Valentí, que, amb el pas dels anys, s’ha anat estenent. La mocadorà és un present que consisteix a oferir a la parella un mocador ple de dolços de massapà, imitant així el que feren els habitants de València a l’entrada del rei Jaume I i la seua esposa, el 1238. La tradició sorgida al segle XVIII, és originària de l’Horta de València, tot i que actualment s’ha estés a moltes ciutats i pobles del territori valencià.

Segons el bloc de la Biblioteca i Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia, «… des del segle XIV València celebrava el 9 d’octubre com a data de fundació del Regne de València amb molta festa i una forta càrrega de pirotècnia, on els piulets i tronadors xiulaven al cel. Amb l’arribada de Felip V i els Decrets de Nova Planta, s’aboliren els furs i s’acabà la festa i els coets. Va ser aleshores, quan el Gremi dels Mestres Sucrers va trobar la manera d’evitar la prohibició i continuar celebrant la festa. Així els piulets i tronadors es convertiren en dolços que eren acompanyats de figuretes de massapà amb formes de verdures i fruites de les hortes valencianes

ACCO, amb la mocadorà

Oliva s’ha sumat, un any més, a la celebració de Sant Dionís. L’Associació de Comerciants d’Oliva, en col·laboració amb les regidories de Cultura i de Comerç, ha organitzat el sorteig de 25 mocadoraes elaborades per Blat i Sucre, Panneluss, Pastisseria Sant Vicent, Pastisseria Sanchis i Miss Eventos Dulces.

El sorteig es realitzarà el 8 d’octubre entre totes aquelles persones que facen compres en els comerços associats, fins al dissabte dia 6.

Què vos sembla? Heu regalat una mocadorà en alguna ocasió? Quan aneu al forn, fixeu-vos si estan preparades i no dubteu a reservar-les per a poder regalar-les el 9 d’octubre.