Salta al contingut

Premsa

El Grup de Danses Raval i Vila i la Colla Sarabanda estrenen la programació del 9 d’Octubre a Oliva

Del 5 al 9 d’octubre, Oliva eixirà al carrer a celebrar el Dia de la Comunitat Valenciana amb una programació centrada en la música i les tradicions.

2018 és un any especial. A la programació oficial se sumen dos actes importants per a la localitat. La XV Nit de la Dansà d’Oliva, que com cada any organitza el Grup de Danses Raval i Vila al carrer del Niño, serà divendres a les 9 de la nit. L’endemà dissabte, tindrà lloc el concert commemoratiu dels 25 anys de la creació de la Colla de Dolçainers i Tabaleters Sarabanda, a les 20.00 h al Teatre Olímpia. Un moment únic per a retre homenatge a una agrupació amb una gran trajectòria.

El 9 d’Octubre, ambdues associacions tornaran a estar presents. A partir de les 11.00 h, Raval i Vila i Sarabanda amenitzaran la concentració prèvia a la Processó cívica, que arrancarà a les 11.30 h fins a la plaça de Jaume I. Com és tradició des de fa tres anys, les dues formacions tancaran l’acte cívic interpretant la Dansà d’Oliva.

La Dansà d’Oliva

Els orígens de la Dansà al carrer del Niño els trobem durant la primera meitat del segle XX, quan el veïnat va comprar un ninet i el treien en processó durant les festes del barri. La tia Dolça, la tia Rulla i el tio Mestre, que vivien al carrer del Niño i havien ballat sempre les danses tradicionals, acompanyaven eixa processó amb la Dansà d’Oliva. Tots tres van transmetre les dansades a altres persones, entre elles, Consuelo Morell i Pep Malonda. Ambdós van continuar ensenyant les danses que havien aprés, entre les quals es troba la Dansà d’Oliva, que es caracteritza per un «gironet» en el pas pla.

Grup de Danses Raval i Vila

El Grup de Danses Raval i Vila naix a principis dels anys 90 del segle passat arran d’un curs, organitzat per l’Ajuntament, que tenia com a professora Consuelo Morell. Els participants van voler seguir aprenent-ne i van crear el grup que, amb entusiasme i de manera ininterrompuda, continua a dia de hui transmetent els nostres balls.

Raval i Vila ha portat el Corpus a Oliva des dels seus inicis amb la participació de quasi totes les escoles del municipi: xiquets, xiquetes, mares i associacions diverses; i amb balls com els cabuts, la moma o les vetes. A l’associació hi ha també grups infantils; i s’hi organitzen intercanvis i activitats conjuntes amb altres grups de danses, entre d’altres, com ara la Nit de la Dansà al carrer del Niño durant les festes del barri de Sant Francesc, en la primera setmana d’octubre, en col·laboració amb la Colla Sarabanda, la Junta de Festes a Sant Francesc d’Assís i l’Ajuntament d’Oliva. Es continua així la tradició encetada per aquell veïnat del mateix carrer.

Concert XXV Aniversari Colla Sarabanda

El dissabte 6 d’octubre, tindrà lloc al Teatre Olímpia el concert commemoratiu dels 25 anys de la creació de la Colla de Dolçainers i Tabaleters Sarabanda d’Oliva. L’esdeveniment, que tanca els actes que la formació ha organitzat al llarg de 2018 per a celebrar el seu XXV aniversari, pretén ser una festa musical que repassarà el repertori més tradicional de la colla, així com les adaptacions més actuals i conegudes.

Per a una ocasió tan especial, Sarabanda s’ha envoltat d’amics que faran l’espectacle dinàmic i vibrant: la Colla de Dolçainers i Tabaleters La Clandestina de Pego, el Grup de Danses Raval i Vila d’Oliva, el conjunt de metalls de l’Associació Artístico-Musical d’Oliva, el grup Nits Antològiques de Cant d’Estil Valencià, i el grup de l’escola de ball Art i Dansa d’Oliva.

Com a colofó d’un concert tan variat i complet, les colles Sarabanda i La Clandestina interpretaran conjuntament l’estrena absoluta de la marxa-cercavila que el mestre Josep M. Bataller ha compost per a commemorar el XXV aniversari de la formació, i que porta per títol “Jo no puc!”. Serà a les 20.00 h i l’entrada és lliure.